Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ce nu ai voie să faci în timpul acestei sărbători

Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ce nu ai voie să faci în timpul acestei sărbători
Sfinții Petru și Pavel FOTO: Pixabay.com

Pe data de 29 iunie 2022 se sărbătoresc  Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar în această sărbătoare se respectă cu sfinţenie o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din moş-strămoşi.

Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este o sărbătoare foarte importantă pentru creştinii ortodocşi, de aceea acesta este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox, astfel că românii o cinstesc și respectă așa cum trebuie.

29 iunie 2022. Obiceiuri și tradiții de Sfinții Petru și Pavel

Pentru spor în casă şi pentru sănătate, de sărbătoarea Sfinţii Petru şi Pavel se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu mere dulci, lumânări, colaci și  apoi, acestea se împart oamenilor.
De asemenea, în cazul în care tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, nucile şi alunele vor fi viermănoase. Conform tradiţiei, este respectată sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru că aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodăriile oamenilor.

Tot pe 29 iunie, persoanele care au pistrui trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Astfel că,  tradiţia mai spune că dac acest ritual este respectat,  nu vor mai apărea pistrui.

Ce nu ar trebui să faceți când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Conform tradiției, pe data de 29 iunie nu se spală, nu se lucrează și nu se coase. Nerespectarea acestora  ar putea cauza  mai multe probleme. De asemenea, în mediul rural  mamele  trebuie să pregătească şi să ofere talismane pentru fiicele lor (o pungă roşie în care se află câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul va fi  purtat timp de trei zile pentru că fetele să fie apărate de farmece şi de iele.

În trecut, femeile  care se ocupau de torsul lânii, nu aveau permisiunea să muncească de sărbătoarea  Sf. Petru și Pavel, deoarece se presupunea că „se întorc colacii de la morți”. Tradiția mai spune că persoanele  care ies la vânătoare în această zi, vor avea parte de ghinion tot restul anului și ar fi mai bine să nu aibă astfel de activități în această zi, conform Realitatea.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest