Tribunalul București a anulat diploma de doctor a lui Gabriel Naghi, fost șef SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu. Generalul își plagiase teza de doctorat

Tribunalul București a anulat diploma de doctor a lui Gabriel Naghi, fost șef SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu. Generalul își plagiase teza de doctorat
Foto: Pixabay.com

Tribunalul București i-a anulat diploma de doctor lui Gabriel Naghi, fost director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Decizia, deși nu e definitivă, este o premieră în ceea ce privește doctoratele plagiate din România, susține jurnalista de investigație Emilia Șercan. Anterior, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) îi retrăsese lui Naghi titlul de doctor, pentru că-și plagiase teza de doctorat. Gabriel Naghi a condus SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu.

Gabriel Naghi rămâne fără diploma de doctor

În soluția pe scurt a Tribunalului București se arată că „Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant, invocată de pârâtul Naghi Gabriel prin întâmpinare. Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare facultativă a cauzei până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 2059/2/2020, formulată de pârâtul Naghi Gabriel prin întâmpinare. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”-UM 0418 BUCURESTI, cu sediul ales în …, în contradictoriu cu pârâtul Naghi Gabriel, cu domiciliul în …, cu domiciliul ales la SPRL „Trelea şi Asociaţii”, situată în … Anulează diploma de doctor în domeniul ştiinţelor militare şi informaţii seria H, nr. 0004735, eliberată de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” la data de 15.12.2010 şi repune părţile în situaţia anterioră”.

Gabriel Naghi poate ataca decizia în termen de 15 zile de la comunicare.

Pe 6 noiembrie 2020, Curtea de Apel București a respins cererea generalului Naghi de anulare a Ordinului de ministru din 11 iulie 2019 prin care Ministerul Educației i-a retras titlul de doctor.

Într-o postare pe Facebook, jurnalista Emilia Șercan a explicat faptul că procesul este „ultima etapă din anevoiosul traseu pe care îl presupune retragere definitivă a unui titlul de doctor pentru plagiat, traseu care a tot fost îngreunat în ultimii ani de către politicieni prin diverse prevederi legislative girate de (mai) toată clasa politică”.

Anul trecut, Academia Națională de Informații ”Mihail Viteazul” a SRI a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”