Valeriu Gheorghiță: La acest moment, tulpina dominantă în România este Alpha. Este categoric în toată Europa

Valeriu Gheorghiță: La acest moment, tulpina dominantă în România este Alpha. Este categoric în toată Europa
România distruge aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca expirate, în timp ce țările sărace abia reușesc să își conducă campaniile de vaccinare Valeriu Gheorghiță / Foto: Guvernul României (Facebook)

Tulpina Alpha a coronavirusului, cunoscută și drept varianta britanică, este dominantă în România și în restul Europei, a precizat miercuri Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Tulpina dominantă în România este Alpha, a precizat Valeriu Gheorghiță

Președintele CNCAV spune, deși în Europa varianta Alpha este cea dominantă, varianta Delta a devenit dominantă în multe state de pe mapamond. Un exemplu este SUA, conform estimărilor făcute de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

„La acest moment tulpina dominantă în România este tulpina Alpha – tulpină britanică. Este categoric în toată Europa, în 84% din secvenţierile efectuate rezultatul este tulpina Alpha britanică. Datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta devenit dominantă”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi 24, potrivit Agerpres.

Oficialul a amintit că la nivel mondial au fost administrate peste 3,2 miliarde de doze de vaccin. În România au fost utilizate peste 9 milioane de doze din cele patru vaccinuri aprobate pentru utilizare în UE, fiind astfel vaccinate cu schemă completă mai bine de 4,6 miliarde de persoane.

„Sunt peste 3,2 miliarde de doze de vaccin administrate, totuşi ţările în curs de dezvoltare au până la 1% populaţie vaccinată”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Într-un comunicat transmis miercuri, CNCAV notează că vaccinurile actuale își mențin eficiența și împotriva variantei Delta atunci când sunt efectuate în schemă completă.

„Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate. (…) Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanșeze noi valuri de infecție în țări și regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluției din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populația care a trecut anterior prin boală”, se arată în comunicatul transmis miercuri de CNCAV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari