Aproximativ 80% dintre cadrele medicale din România s-au vaccinat anti-COVID-19, în urma presiunii guvernului. Restul ar urma să fie testați pe propriii bani, potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a comentat pe marginea acestui subiect, pentru Digi24.
Gheorghiță nu-și explică de ce angajații din sănătate nu s-au vaccinat într-un număr mai mare, dar speră ca cifrele să crească.
„Este dificil de înțeles de ce personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienți infectați și i-a îngrijit, de ce nu s-a vaccinat până în acest moment, mai ales că avem toate condițiile pentru a o face, inclusiv la locul de muncă, în spitalul în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care au amânat această decizie și îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să crească”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Întrebat punctual, despre cine ar trebui să plătească testele rapide din spitale, medicul Gheorghiță a lăsat de înțeles că medicii vor trebui fie să se vaccineze anti-COVID, fie să plătească din propriul buzunar testarea.
„Sunt o serie de discuții. Părerea mea este că în situația actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unității medicale era testat și până acum și nu plătea, înainte de vaccin.
Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiță.