Valeriu Gheorghiță: Obiectivul privind atingerea pragului de 7 milioane de persoane imunizate anti-COVID-19 până la data de 1 august este unul realist

Valeriu Gheorghiță: Obiectivul privind atingerea pragului de 7 milioane de persoane imunizate anti-COVID-19 până la data de 1 august este unul realist
Foto: Guvernul României / Facebook

Obiectivul privind atingerea pragului de 7 milioane de persoane imunizate anti-COVID-19 până la data de 1 august este unul „realist”, care poate fi atins, a declarat vineri, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă.

„Este un obiectiv deja transmis, este un obiectiv asumat. Noi încercăm să creăm toate modalităţile prin care un număr mai mare de persoane care îşi doresc să se vaccineze să poată să facă acest lucru într-un mod cât mai simplu, cât mai facil, să nu mai fim într-un sistem birocratic.

Avem în momentul de faţă, din fericire, un număr suficient de doze încât să asigurăm vaccinarea unui număr mai mare de persoane. Cred că acest obiectiv este unul realist, putem să îl atingem, dar depinde de noi toţi, nu doar de cât de bine este organizată logistica procesului de vaccinare, ci şi de disponibilitatea oamenilor de a se vaccina”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

În context, acesta a explicat că disponibilitatea cetăţenilor de a se imuniza este direct legată de cât de bine sunt ei informaţi, făcând apel la vectorii de imagine şi persoanele care se bucură de credibilitate în comunităţi să se implice în campania de vaccinare anti-COVID-19.

„Beneficiile vaccinării sunt incontestabile. Nu există un vaccin sută la sută eficient. Importantă este atingerea imunităţii colective şi vedem deja în România o evoluţie favorabilă din punct de vedere epidemiologic. România în momentul de faţă este în scenariul verde. Avem sub unu la sută rată de incidenţă cumulată la mia de locuitori la două săptămâni.

Deşi nu sunt date din studiile clinice, estimările arată că se menţine eficacitatea vaccinurilor actuale faţă de toate variantele virale circulante”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional.