Valeriu Gheorghiță: E perioada de acalmie dintre valuri. Pentru prevenirea valurilor următoare e nevoie să creștem numărul de persoane vaccinate / Evoluția epidemiologică, cel mai importat criteriu când vorbim de relaxări (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: E perioada de acalmie dintre valuri. Pentru prevenirea valurilor următoare e nevoie să creștem numărul de persoane vaccinate / Evoluția epidemiologică, cel mai importat criteriu când vorbim de relaxări (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că la implementarea unor măsuri de relaxare sunt analizate mai multe criterii, iar unul dintre acestea este reprezentat de evoluția epidemiologică, care în România „este una foarte bună”.

Chiar și așa, a explicat președintele CNCAV marți seară la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, este nevoie de creșterea numărului de persoane vaccinate anti-COVID-19 pentru prevenirea următoarelor valuri pandemice.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Pentru prevenirea valurilor următoare e nevoie să creștem numărul de persoane vaccinate, spune Valeriu Gheorghiță

„Eu cred că atunci când vorbim de măsuri de relaxare trebuie să ne uităm la mai multe criterii, nu doar la procentul de persoane vaccinate, și cel mai important lucru este legat de evoluția epidemiologică. Din fericire, evoluția epidemiologică în România este una foarte bună. Suntem într-un scenariu verde, chiar Centrul European de Control al Bolilor ne situează pe harta Europei din acest punct de vedere ca fiind într-o situație foarte bună din punct de vedere epidemiologic”, a declarat oficialul, pe B1 TV.

Președintele CNCAV a explicat că sunt mai mulți factori care au contribuit la situația epidemiologică actuală, inclusiv evoluția „naturală, firească a pandemiei de a reduce nivelul circulației virusului în această perioadă”.

„Pe de o parte, trebuie să recunoaștem, este evoluția naturală, firească a pandemiei de a reduce nivelul circulației virusului în această perioadă. Este perioada de acalmie dintre valuri. Pe de altă parte, avem, totuși, un număr important, 4.650.000 de persoane, care au primit cel puțin o doză de vaccin, aproape 4,4 milioane de persoane sunt complet imunizate în acest moment și, sigur, avem cu precădere persoane imunizate în mediul urban, acolo unde interacțiunea fizică dintre oameni este mai mare, mult mai mare comparativ cu ce se întâmplă în rural. Caracteristicile demografice ale populației noastre, peste 50% populație, în mediul rural, care este răspândită pe o arie geografică mare, care nu interacționează foarte mult, are o mobilitate redusă, toate aceste lucruri fac și au făcut posibil ca, asigurând un procent de vaccinare de 30%, 35%, chiar 40% și peste, cum e în Municipiul București, să avem un control bun din punct de vedere epidemiologic acolo unde se generau marea majoritate a cazurilor”, a adăugatValeriu Gheorghiță.

Referitor la ratarea unor ținte de vaccinare, coordonatorul campanie de vaccinare a afirmat: „Acele cifre, dacă astăzi ar trebui să fac din nou aceleași predicții, ar rămâne aceleași, nu s-ar modifica în niciun fel datele din punct de vedere al numărului de persoane, al țintelor pe care trebuie să le atingem în această campanie de vaccinare, însă campania de vaccinare este dinamică, sunt persoane care au fost foarte motivate, care au fost hotărâte să se vaccineze, care au înțeles încă de la început beneficiile vaccinării, care așteptau să apară un vaccin tocmai ca să fie mai bine protejate. Sunt, de altfel, persoane care sunt ezitante, care doresc să mai aștepte înainte să ia o decizie”.

Ultima oră
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)