Vehicule blindate ale Armatei Române, oprite de poliția rutieră în timpul unui exercițiu militar în Germania. Un transportator avea scurgeri de material lichid

Vehicule blindate ale Armatei Române, oprite de poliția rutieră în timpul unui exercițiu militar în Germania. Un transportator avea scurgeri de material lichid
Foto: Facebook @ Forțele Terestre Române

O coloană de transportatoare blindate ale Armatei Române a fost oprită de poliția rutieră germană în timpul exercițiului „Green Griffin 21”, organizat între 27 septembrie și 8 octombrie în poligonul Klientz din Germania, pentru că un transportator avea scurgeri de material lichid, informează miercuri Ministerul Apărării Naționale.

MApN, precizări despre cazul vehiculelor blindate care au fost oprite de poliția rutieră germană în timpul exercițiului militar „Green Griffin 21”

„În cadrul exercițiului «Green Griffin 21», organizat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie în poligonul Klientz din Germania, o coloană de transportoare blindate tip TAB B33 «Zimbrul» aparținând Batalionului 812 Infanterie «Șoimii Carpaților», însoțită de echipaje ale Poliției Militare Germane, pe timpul executării, în cadrul tactic, a unui marș pe roți spre locația de desfășurare a unei etape a exercițiului, la intrarea în localitatea Brandenburg, a fost oprită de către poliția rutieră germană, pentru motivul că un transportor blindat avea scurgeri de material lichid”, se arată în comunicatul transmis miercuri de MApN.

În urma verificărilor s-a ajuns la concluzia că lichidul scurs era apă pluvială, care angrenase ușoare reziduuri de natură petrolieră.

„Verificările tehnice efectuate atât la plecare în cursă, cât și după sesizarea primită, au exclus posibilitatea scurgerilor unor lichide de natură petrolieră (combustibil sau ulei). Lichidul scurs pe carosabil a fost identificat ca fiind apă pluvială provenită de la precipitațiile abundente căzute pe timpul desfășurării exercițiului care, în scurgerea normală, a angrenat ușoare reziduuri de natură petrolieră depuse în timp pe circuitul de drenaj al transportoarelor. Aceste scurgeri au fost curățate de către pompierii germani, cu autospeciale destinate acestui scop”, a mai precizat MApN.

Chiar și așa, coloana de blindate nu a mai continuat deplasarea pe roți.

„Ca măsură suplimentară de precauție, coloana de blindate nu a mai continuat deplasarea pe roți, tehnica fiind îmbarcată pe trailere și transportată către locul de dispunere din poligon, unde au continuat activitățile prevăzute în planul exercițiului. În scopul prevenirii unor asemenea incidente, la nivelul Forțelor Terestre s-au dispus măsuri pentru executarea de verificări suplimentare la tehnica militară participantă la misiuni și exerciții”, au adăugat reprezentanții MApN.

Incidentul a fost comentat și de presa germană, care scrie că vehiculele blindate și-au încheiat operațiunea militară înainte să o poată începe efectiv. Potrivit Tag24, TAB-urile ar fi lăsat dâre de ulei pe o distanță de 10 kilometri, iar la misiunea de curățare ar fi participat două vehicule speciale.