Vești importante pentru pensionari. Ministerul Muncii a pregătit o nouă lege. Deciziile vizează doar anumite categorii de români

Vești importante pentru pensionari. Ministerul Muncii a pregătit o nouă lege. Deciziile vizează doar anumite categorii de români
Pensionar citind ziarul / Foto: Pixabay.com

Ministerul Muncii a pregătit un proiect de lege, prin care pensionarii cu stagiul de cotizare sub 15 ani vor putea opta între pensie sau indemnizație socială. Pensia minimă garantată va fi calculată pe baza distributivității.

Românii care se pensionează trebuie să ia decizia cu trei luni înainte de aplicare legii, după cum se precizează în proiectul de lege al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Românii vor putea alege între pensia minimă și indemnizația socială

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, în prezent, în România există aproape un milion de cetățeni care primesc pensia minimă garantată de 640 de lei.

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, precizează Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.

Cum se procedează în prezent

În cazul pensionarilor în plată, care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, beneficiază de recalculare pe noua formulă. În cazul în care suma recalculată este mai mică decât indemnizația socială minimă, ei pot alege să o primească pe aceasta din urmă.

În cazul în care pensionarii în plată nu optează pentru acestă variantă, rămân în plată cu suma rezultată în urma calculului.

„Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei”, a mai explicat ministrul Raluca Turcan, potrivit sursei citate mai sus.