Victor Ponta, despre gestionarea crizei refugiaților: Nu cred că pot doar autoritățile să facă ceva. Rolul comunităților locale este foarte important (VIDEO)

Victor Ponta, despre gestionarea crizei refugiaților: Nu cred că pot doar autoritățile să facă ceva. Rolul comunităților locale este foarte important (VIDEO)
Foto: B1 TV

Primul-ministru Victor Ponta s-a întâlnit, vineri la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai societății civile și ai autorităților publice locale pe tema gestionării crizei refugiaților.

La începutul reuniunii, premierul a precizat în problema primirii refugiaților este nevoie în egală măsură de implicarea autorităților și a reprezentaților societății civile.

”Vrem să ne pregătim, dar fiind o experiență nouă, va fi mai greu la început. Nu cred că pot doar autoritățile să facă ceva în ceea ce privește integrarea unor persoane pe termen scurt, mediu sau lung în societatea românească. Nu pot doar autoritățile, cu mijloacele pe care noi le avem. E  vorba de copii care au niște drepturi internaționale unanim recunoscute, e vorba de școală, grădiniță, îngrijiri medicale. E vorba de găsirea unor locuri de muncă. E vorba de pregătirea comunităților locale, ca să nu ne comportăm ca în urmă cu 1.000 de ani. Eu cred că demonii vechi ai xenofobiei și șovinismului încă există în siocietatea europeană, dar nu trebuie să dezgropăm”, a declarat Victor Ponta.

”Facem ce putem, dar avem nevoie de societatea civilă. Nici cu soluția cu garduri și tunuri cu apă împortiva unor oameni disperați nu sunt de acord. Cred că importante sunt valorile și colaborarea. Nu suntem o țară care se închide și se apăra de toată lumea și dacă vrem să avem succes trebuie să colaborăm, că nu poate doar statul. Cred că trebuie să avem niște soluții în special pentru copii, că oamenii maturi se mai descurcă. Rolul organizatiilor neguvernamentale, al comunităților este foarte important”, a mai spus premierul.

Victor Ponta, despre gestionarea crizei refugiaților