Vladimir Uglev, inventatorul Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit opozantul lui Putin: „Am un păcat pe conştiinţă”

Vladimir Uglev, inventatorul Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit opozantul lui Putin: „Am un păcat pe conştiinţă”

Alexei Navalnîi, principalul critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, se află în comă într-un spital din Berlin, după ce a fost otrăvit de către serviciile secrete rusești cu Noviciok, o substanță de cinci până la zece ori mai letalădecât gazele otrăvitoare, dezvoltată în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980.

Inventatorul substanței,Vladimir Uglev, a declarat că simte remuşcări de când a aflat de această otrăvire, scrie EFE.

Inventatorul Noviciok: „Am un păcat pe conştiinţă”

Uglev, în vârstă de 73 de ani, a declarat într-o convorbire cu agenţia de presă spaniolă, că şi-a dedicat întreaga activitate ştiinţifică (15 ani) dezvoltării unei „arme de distrugere în masă”într-un laborator din regiunea Saratov (sud-estul părţii europene a Rusiei).

„Eu am fost primul care a reuşit să creeze un tip de Noviciok. Era în decembrie 1975. Am făcut-o în scopuri militare. O ştiam, aşa cum a ştiut-o şi Andrei Saharov când a dezvoltat bomba cu hidrogen. Însă în acele vremuri nu ţi se cereau lucruri, ţi se dădeau ordine”, a declarat acesta.

Ceea ce încă nu ştim deocamdată este ce tip de Noviciok a fost folosit”, făcând referire la otrăvirea opozantului liderului de la Kremlin. Există patru agenţi din clasa Noviciok, trei sub formă de pudră şi unul în formă lichidă.

„Dacă este adevărat că (lui Navalnîi) i-au pus (Noviciok) în ceai, la aeroport”, atunci cel mai probabil au încercat să-l otrăvească cu„nu mai mult de două-trei miligrame”, altfel spus,„cu o zecime dintr-o picătură”. Nu ştiu cum de n-a murit. Poate pentru că a intrat rapid în comă sau pentru că medicii i-au dat un antidot. Sau poate nu a băut tot ceaiul”, speculează inventatorul substanței otrăvitoare.

De asemenea, cercetătorul rus crede că Noviciok a putut fi produs doarde un stat sau o entitate foarte bogată”.

„Noviciok-ul nu poate fi produs într-un şopron. Este un proces foarte complicat. Henry Ford nu şi-a dezvoltat invenţiile într-un garaj”, spune el.

Ce este Noviciok, substanța folosită în otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi

Agentul chimic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîieste de cinci până la zece ori mai letaldecât gazele otrăvitoare. Cu toate acestea,nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia.

Denumerea agentului chimic vine de la cuvântul ”Noviciok”care înseamnă „nou venit”. Acesta este utilizat pentru o familie de agenţi, care afectează sistemul nervos, foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de cunoscutele subtanțeotrăvitoareVX şi sarin.

Pe de altă parte, Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele care fac parte din compoziția sa către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.

În plus, în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnătură este Moscova,este interzisă trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:31 - Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția
16:32 - Nicolae Ciucă: Succesele din administrație s-au convertit în încredere în politicienii liberali. Faptul că PNL e zi la guvernare se datorează și realizărilor aleșilor locali ai partidului (VIDEO)
16:22 - Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori
16:21 - Adrian Mititelu ar urma să iasă din închisoare. Fiul său a anunțat că patronul FCU Craiova a câștigat procesul la Curtea Constituțională
15:58 - Maria Zaharova, supărată foc pe YouTube. Ministerul de Externe rus vine cu o răzbunare
15:55 - Bolurile de Supă din Carton,Cea Mai Bună Soluție Pentru un Viitor Eco Friendly