Zăganul Adonis, fotografiat în premieră în timp ce survolează zone din România (FOTO)

Zăganul Adonis, fotografiat în premieră în timp ce survolează zone din România (FOTO)
Foto: sor.ro/Sebastian Bugariu

Zăganul Adonis, o specie de vultur care nu a mai fost confirmată în țara noastră de peste 80 de ani, a fost fotografiat pentru prima dată de când se află în România, informează Societatea Ornitologică din Română.

Fotografiile au fost făcute de biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa.

Zăganul a ajuns în România în cadrul unui program de înmulţire din captivitate desfășurat de organizația LPO France, şi a fost eliberat în 2014 în Masivul Central Francez într-un proiect european de reintroducere a zăganilor.

Adonis a trecut prin Belgia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina pentru că, în cele din urmă, să ajungă în România.

Sebastian Bugariu și Cristi Domșa au format echipa care a verificat starea vulturului, după ce au fost primite informații că emițătorul păsării transmitea date din același loc.

„Mergeam cu Cristi în apropiere de locația indicată de emițător, când l-am văzut. Adonis era pe un mal înalt, în apropiere. Era imposibil de ratat, pentru că este o pasăre foarte mare. După ce ne-a văzut, și-a luat zborul și a trecut apoi pe deasupra noastră de mai multe ori, ceea ce ne-a dat ocazia să îl vedem bine şi să avem fotografii detaliate cu vulturul”, a declarat biologul Sebastian Bugariu.

Ulterior, cei doi angajați ai SOR au verificat zona, descoperind cadavrul unui câine de talie mare, din care lipsea un os, ceea ce înseamnă că vulturul se hrănise. Vulturii sunt necrofagi, dar mănâncă predominant oasele, avâmd nevoie de alte specii care să consume carnea unui cadavru înainte de a se hrăni ei.

Zăganul, cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos, este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului 20, caracteristic zonelor muntoase și este prezent în mod obişnuit la altitudini cuprinse între 500-4.000 m, dar a fost întâlnit şi la 7.500 m altitudine în Himalaya.