Bogdan Aurescu, discuții cu Jens Stoltenberg și cu miniștrii de externe din Suedia și Finlanda despre aderarea celor două țări la NATO. România, un suporter ferm al politicii „Ușilor Deschise”

Bogdan Aurescu, discuții cu Jens Stoltenberg și cu miniștrii de externe din Suedia și Finlanda despre aderarea celor două țări la NATO. România, un suporter ferm al politicii „Ușilor Deschise”
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a discutat duminică la telefon cu omologii săi din Suedia și Finlanda, Ann Linde și Pekka Haavisto, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Discuții telefonice astăzi cu colegii mei miniștri ai afacerilor externe Ann Linde și Haavisto și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a-i informa despre discuțiile de la Istanbul din 27 mai la cel mai înalt nivel al conducerii Turciei despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO și despre pașii urmărtori”, a scris șeful diplomației române, duminică, pe Twitter, concluzionând mesajul cu hashtaghul „Open Doors”, o referire la politica NATO a Ușilor Deschise.

Bogdan Aurescu (MAE): România este un suporter ferm al politicii „Ușilor Deschise”

România este un suporter ferm al politicii „Ușilor Deschise”, spunea șeful MAE înaintea reuniunii informale pe care au avut-o miniștrii de externe din statele NATO pe 15 mai la Berlin.

„După cum știți foarte bine, seara trecută am discutat despre perspectivele de aderare ale Finlandei și Suediei, împreună cu colegii din aceste state. Am exprimat poziția fermă a României în favoarea unui proces rapid de aderare a acestor două țări, pentru că, pe de o parte, România este un suporter ferm al politicii „Ușilor Deschise”, care aduce multe beneficii pentru Alianță, în ansamblul său, iar noi știm foarte bine, din propria noastră experiență de aderare, cât de importantă a fost pentru reforma din România”, declara ministrul, conform comunicatului transmis de MAE pe 15 mai.

Intrarea Finlandei și Suediei în NATO, spunea el, va consolida Alianța.

„Aderarea acestor două state, în viziunea noastră, va consolida Alianța în întregul său și noi credem că, dacă Suedia și Finlanda devin membri ai Alianței, postura de descurajare va fi mai eficientă și apărarea mai consolidată. Astfel în ansamblu, NATO va deveni mai puternică”, puncta Bogdan Aurescu.

Ministrul român al Afacerilor Externe a participat vineri la Trilaterala pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, eveniment desfășurat la Istanbul.

Cel puțin deocamdată și cel puțin la nivel de discurs public, Turcia se opune aderăriii Suediei și Finlandei la NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe