Joe Biden spune că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwan. Președintele SUA, la prima vizită în Japonia după învestirea la Casa Albă

Joe Biden spune că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwan. Președintele SUA, la prima vizită în Japonia după învestirea la Casa Albă
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pete Marovich

Președintele american Joe Biden a declarat, luni, la Tokyo, ca parte dintr-o serie de critici la adresa Chinei, că ar fi dispus să utilizeze forța pentru a apăra Taiwan, dar că remarca nu reprezintă o schimbare a politicii SUA în ceea ce privește insula autoguvernată, relatează Reuters.

Joe Biden (SUA) spune că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwan

Președintele Statelor Unite a efectuat o primă vizită în Japonia după învestirea sa la Casa Albă, iar comentariul său și interpretarea premierului nipon Fumio Kishida sugerează o abatere de la actuala politică de așa-zisă ambiguitate strategică în privința Taiwanului.

China comunistă consideră că insula democrată face parte din teritoriul său și spune că ea reprezintă cea mai sensibilă și mai importantă problemă de pe agenda bilaterală cu Statele Unite.

Întrebat de un reporter dacă SUA ar apăra Taiwanul în eventualitatea unui atac, președintele Joe Biden a confirmat: „Da”.

„Acesta este angajamentul pe care l-am făcut”, a continuat liderul american, într-o conferință comună cu prim-ministrul Japoniei. „Suntem de acord cu politica o singură China. Am aderat la ea și la toate acordurile făcute în acest sens de atunci. Însă ideea că, că poate fi luată prin forță, pur și simplu luată prin forță, pur și simplu este, este pur și simplu nepotrivită”, a explicat Joe Biden.

Liderul SUA și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la un asemenea scenariu și că nici măcar nu se va încerca acest lucru.

După declarații, un oficial al Casei Albe a menționat că politica Washingtonului în ceea ce privește Taiwanul nu s-a schimbat.

Joe Biden făcuse un comentariu similar și în octombrie. La acel moment, un purtător de cuvânt de la Casa Albă spunea că președintele american nu a anunțat o schimbare de politică, iar un analist vorbea despre o „gafă”.

SUA a fost de acord de multă vreme că există o singură China, însă a adoptat o poziție de „ambiguitate strategică” atunci când fost întrebată dacă s-ar implica într-un conflict militar pentru insulă.

China are o postură tot mai asertivă în regiune, iar președintele american Joe Biden a declarat că speră că Vladimir Putin va plăti un preț greu pentru invazia în Ucraina, pe de o parte, tocmai pentru a arăta Beijingului cu ce s-ar confrunta în cazul în care invadează Taiwanul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni