Ministrul Bogdan Aurescu anunță că România încearcă să se folosească de statutul său de partener strategic al SUA pentru a obține excepții în privința ridicării vizelor

Ministrul Bogdan Aurescu anunță că România încearcă să se folosească de statutul său de partener strategic al SUA pentru a obține excepții în privința ridicării vizelor
Foto: Ministerul de Externe / Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că România va încerca să se folosească de statutul său de partener strategic al Statelor Unite ale Americii pentru a convinge Washingtonul să adopte excepții de la legislație și să permită românilor să călătorească în SUA fără viză, informează Agerpres. În acest moment, autoritățile americane nu pot ridica vizele pentru cetățenii români din cauza ratei prea mare de respingere a cererilor.

Ce soluții anunță ministrul Afacerlor Externe pentru ridicarea vizelor de SUA pentru cetățenii români

Un grup de lucru româno-american analizează posibilitatea ca România să fie inclusă în Visa Waiver.

Aurescu a menționat, în acest sens, „o serie de iniţiative la nivelul Congresului Statelor Unite, pentru a vedea în ce măsură este posibilă modificarea legislaţiei sau flexibilizarea legislaţiei americane, care prevede acest plafon de 3%, în aşa fel încât, pentru aliaţi puternici, parteneri strategici, dedicaţi, cum este România, să poată fi, eventual, identificate o serie de excepţii”.

În acelați timp, ministrul Afacerilor Externe a anunțat demararea unei campanii de comunicare cu privire la programul Visa Waiver.

„Avem în vedere în perioada următoare şi declanşarea unei noi campanii de comunicare publică cu privire la acest program Visa Waiver, pentru că ultimul criteriu pe care îl mai avem de îndeplinit este acela al ratei de refuz. Rata de refuz este prevăzută în legislaţia americană la nivelul unui plafon de 3% din numărul de cereri care se fac pentru acordarea de viză de scurtă şedere în Statele Unite. Este important să folosim toate pârghiile, inclusiv acelea de conştientizare publică, cu privire la şansele unui cetăţean român de a obţine viză, în aşa fel încât acest nivel să scadă până la 3 %”, a spus Bogdan Aurescu.