Adrian Năstase: Modificarea Constituției este dificilă, acordul interguvernamental poate fi adoptat de Parlament

Adrian Năstase: Modificarea Constituției este dificilă, acordul interguvernamental poate fi adoptat de Parlament
Foto: evz.ro

Modificarea Constituţiei pentru introducerea prevederilor stabilite de liderii europeni la Bruxelles este dificilă, dar există soluţia adoptării în Parlament a unei legi de nivel constituţional, scrie pe blogul său liderul PSD Adrian Năstase.

Năstase consideră că decizia privind introducerea în Constituţie sau într-un act echivalent a prevederilor privind deficitul structural este consecinţa lipsei de încredere în angajamentele luate de guverne.

Liderul social democrat a comentat critic angajamentele anunţate de preşedintele Traian Băsescu, decise la finalul summitului unde s-au stabilit în ce condiţii zona euro poate funcţiona în viitor.

Mare bucurie la Bucureşti – uite că UE ne somează să schimbăm constituţiunea. Emil Boc face un apel disperat la Ponta şi Antonescu să susţină introducerea în Constituţie a regulii de aur, dar şi a Parlamentului Unicameral! Băsescu se felicită pentru premoniţie – vedeţi de ce a cerut el revizuirea textului fundamental? A ştiut!„, a spus social-democratul.

Năstase susţine că modificarea Constituţiei ar fi dificilă, dat fiind că este necesară obţinerea votului de 2/3 în cele două Camere, dar şi îndeplinirea condiţiilor de validare a referendumului. Liderul social-democrat susţine că există o altă soluţie:

În 2003, când am luat iniţiativa revizuirii textului constituţional, am introdus, în art .148 («integrarea în Uniunea Europeană») o prevedere, în sensul că «Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevazute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în sedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor». Iată deci o categorie specială de legi – de nivel constituţional (în sensul că şi legile de revizuire a Constituţiei se adoptă tot cu majorităţi de 2/3)„, scrie Năstase.

Preşedintele Băsescu a declarat că una dintre prevederile acordului european se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru „buget naţional echilibrat şi în surplus”, ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.

Opoziţia a precizat că susţine modificarea Constituţiei doar după alegeri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`