Alexandru Rafila: Ministerul Sănătăţii a avut momente în 2021 când putea sau nu să accepte achiziţia de vaccinuri anti-COVID

Alexandru Rafila: Ministerul Sănătăţii a avut momente în 2021 când putea sau nu să accepte achiziţia de vaccinuri anti-COVID
Foto: Guvernul României / Facebook

Alexandru Rafila a declarat marți că Ministerul Sănătății  putea anul trecut să nu accepte achiziţia de vaccinuri anti-COVID:

Alexandru Rafila, despre achiziția de medicamente

„Este adevărat că Ministerul Sănătăţii… au fost în decursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi anul 2023 în luna mai a anului 2021. Cât o să ajungă pot să vă răspund, însă ce vom face cu el încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări. În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin”.

Acesta a precizat că livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, au fost vândute Germaniei şi Ungariei.

“Este vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval, dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalţi producători, pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană”, a spus Rafila.

El a afirmat că este vorba despre sume „serioase de bani”, pe care statul român trebuie să le plătească sau pe care le-a plătit deja.

Acuzațiile președintelui PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu și fostul vicepremier Dan Barna trebuie să dea explicații în fața procurorilor pentru cele 40 de milioane de doze de vaccin comandate.

Aceste doze au costat 730 de milioane de euro, iar Ciolacu susține că în spate s-ar fi aflat niște interese majore.

”Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români, în mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a spus Ciolacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe