Andreica (Europol): MAI nu e condus de Bode, ci de Despescu. Bode l-a pus șef la Imigrări pe Mihăilă, colegul său din liceu, deși legea îl obliga să organizeze concurs în termen de un an. Ăsta e abuz în serviciu (VIDEO)

Andreica (Europol): MAI nu e condus de Bode, ci de Despescu. Bode l-a pus șef la Imigrări pe Mihăilă, colegul său din liceu, deși legea îl obliga să organizeze concurs în termen de un an. Ăsta e abuz în serviciu (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a declarat vineri, pentru B1 TV, că Ministerul de Interne nu e condus, de fapt, de ministrul Lucian Bode (PNL), ci de chestorul Bogdan Despescu, unul dintre secretarii de stat.

Andreica a mai spus că Marius Mihăilă a ajuns să dețină ca împuternicit mai multe funcții în sistem, iar acum conduce tot ca împuternicit Inspectoratul General pentru Imigrări, nu pentru că ar fi un profesionist, ci pur și simplu pentru că a fost coleg de clasă în liceu cu Bode. Amintim că Mihăilă este cel care a fost surprins jucând Solitaire în timpul unei conferinţe internaționale pe tema migraţiei, chiar în contextul în care oficialii români trebuiau să-i convingă pe austrieci că ei nu au o problemă cu migranții din cauza noastră.

Despre numirile făcute de Bode a vorbit pe larg și președintele USR, Cătălin Drulă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Andreica spune că Despescu e cel care conduce MAI, nu Bode

„Dl ministru Bode face orice altceva, dar nu conduce Ministerul Afacerilor Interne, e prea greu pentru el. (…) Azi, dl Bode nu conduce ministerul. Noi nu am văzut intervenția lui ca om politic ce conduce ministerul”, a spus Andreica.

Acesta a precizat apoi că Bode și-a delegat atribuțiile unor secretari de stat și că „dl (Bogdan) Despescu a rămas omul care conduce ministerul, ca pe vremea dlui (Marcel) Vela”.

Cine e Marius Mihăilă, omul lui Bode de la Imigrări

Liderul de sindicat a vorbit și despre Marius Mihăilă, omul pus de Lucian Bode să conducă Inspectoratul General pentru Imigrări.

„Din păcate pentru asemenea instituție, de o importanță deosebită pentru vremurile pe care le trăim, avem la conducerea ei un împuternicit în persoana colegului de clasă a dlui Bode. Numai putem problema de meritocrație, legitimitate, performanță, ba dimpotrivă: la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări, de când a venit dl Mihăilă și dădea de profesioniști, găsea pretexte ca să-i delege. Așa ne-am trezit cu directori din București detașați la Suceava pentru că instituția ”avea nevoie” de ei acolo, deși funcțiile pentru acele posturi erau deja ocupate. Deci nu mai era nevoie de ei, doar că-i încurca pe dl Mihăilă aici în București și atunci a detașat circa 15% din personal de când a venit. Cât a costat instituția? 700.000 de lei pe care dl Mihăilă nu i-a plătiti din buzunarul lui, ci al instituției, ca să-și facă el metehnele.

Dl Mihăilă e cunoscut la nivelul MAI încă de când Bode, când era la Transporturi, l-a rugat pe Marcel Vela să-l împuternicească inspector-șef la Sălaj, în județul natal, deși dl Mihăilă nu mai condusese absolut nimic până atunci.

Cred că singurul atu al dlui Mihăilă e că, la momentul potrivit, a împărțit niște merinde cu dl Bode care, peste ani și ani, a ajuns în această poziție care i-a permis să-și aducă aminte de colegul său bun din liceu și să-l pună psiholog sportiv la Academia de Poliție, apoi inspector-șef la Inspectoratului de Poliție Sălaj, apoi director de cabinet, apoi inspector general la Imigrări”, a declarat Andreica.

Bode ar fi comis un abuz în serviciu ca să-l mențină pe Mihăilă șef la Imigrări

Liderul Europol a mai spus că Bode practic a încălcat legea menținându-l pe Mihăilă a Imigrări: „Postul de la Imigrări e vacant de peste un an. Conform statutului polițistului, ministrul avea obligația ca în termen 12 luni să organizeze concurs. Nu a organizat concurs. E o obligație în lege, lege primară. Cei care nu îndeplinesc o obligație din lege săvârșesc un abuz în serviciu în funcția pe care o exercită. Probabil dl Mihăilă nu a avut timp să învețe pentru concurs și l-a rugat pe Bode să mai amâne puțin. De ce nu organizează concurs? Noi aveam specialiști care puteau participa, dar Bode nu avea interes…”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:28 - Dosar penal pentru înșelăciune, după avalanșa de la Cabana Capra / Poliţiştii desfăşoară cercetări în vederea identificării şoferilor autovehiculelor care au fost avariate
13:21 - Emilia Șercan: Lucian Bode iar a dat în judecată UBB, dar nu pentru a-i anula verdictul de plagiat. Într-o astfel de situație, ar fi trebuit să arate în instanță că teza sa e una originală, ceea ce e imposibil
13:17 - Reprofilare „Hi-Tech”, la fosta uzină Ford din Rusia: Se transformă în gater și se prelucrează lemn
13:12 - Toni Greblă, după tragediile din Turcia: „Multe clădiri din București sunt cu grad de siguranță scăzut sau foarte scăzut. Ar trebui ca și acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate”
13:12 - O versiune A.I. a lui Seinfeld care se numește „Nothing, Forever” a avut o săptămână intensă. Fanii au crezut că personajele serialului devin conștiente de sine, apoi a fost interzis pentru transfobie
13:07 - Stăpâni de sclavi din România, arestați în Spania. Cum teroriza banda de exploatatori muncitorii aduși din țară, plătiți cu 25 euro pe săptămână
12:51 - Cutremur, marți, în zona seismică Vrancea. Anunțul oficial al autorităților
12:46 - Theo Rose, mărturisiri despre nunta cu Anghel Damian: „Cununia civilă ca să fie totul în regulă cu copilul, să fie pe numele lui”
12:40 - Standard & Poor’s se așteaptă la proteste masive în multe țări europene, pe fondul inflației și scumpirilor / Ce spune agenția de rating despre manifestațiile din România
12:28 - CIA finanțează cercetările în domeniul geneticii și vrea să aducă la viață specii dispărute. Care este motivația geopolitică