Baconschi, despre WikiLeaks: Și ambasadorii români trimit telegrame în țară, însă stilul este mai reținut

Baconschi, despre WikiLeaks: Și ambasadorii români trimit telegrame în țară, însă stilul este mai reținut
Foto: evz.ro

Prezent la emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de ProTV, Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, că, la fel ca diplomaţii americani, şi cei români trimit informări în ţară, însă stilul acestora este „un pic mai reţinut, mai sobru”, fără „delicii stilistice”.

Ministrul spus că şi ambasadorii români au discuţii de genul celor apărute pe surse precum WikiLeaks şi purtate de diplomaţii americani.

„Toţi ambasadorii noştri îşi constituie pe durata misiunii o reţea de contacte politice, economice, academice şi se întâlnesc zilnic cu interlocutori din ţara respectivă, trimit telegrame (…) Cred că stilul comunicărilor diplomatice de la noi este un pic mai reţinut, mai sobru, nu pot să spun că am delicii stilistice în momentul în care parcurg semnalările zilnice sau sintezele”, a declarat ministrul.

Baconschi a precizat că din punct de vedere al securităţii informaţiei, standardele ministerului sunt „de nivelul NATO”, adăugând că nu s-au petrecut incidente precum scurgerile de informaţii.

„Avem standarde de securizare a informaţiilor clasificate la nivelul NATO şi până în prezent nu s-au întâmplat scurgeri de informaţii din sistem. (…) Au nivele diferite de clasificare. De exemplu în WikiLeaks a intrat nivelul de jos, primul nivel de clasificare şi, evident, în funcţie de sensibilitatea informaţiilor transmise, cel care produce documentul şi stabileşte şi destinatarii lui, stabileşte şi nivelul de secretizare”, a spu ministrul.

Vorbind despre nivelul de responsabilitate şi instrucţie al oficialilor români, ministrul a recunoscut că există „multe lacune în comportamentul internaţional” al elitei politice, însă a precizat că diplomaţii care ajung în viaţa politică sunt de obicei mai instruiţi.

„N-am cum să mă pun în pielea fiecărui demnitar român care a trecut pe la ambasada SUA din Bucureşti. Oamenii au grade de responsabilitate obiectivă şi subiectivă destul de diferite, nivele de educaţie destul de fluctuante. Asta e. Avem o clasă politică pe măsura societăţii noastre. Dacă vrem mai mult, trebuie să selecţionăm altceva (…) Sunt multe lacune în comportamentul internaţional al elitei noastre politice. Cei care vin pe filiera diplomatică si ajung în viata politică sunt şi mai instruiţi. Cunosc cum trebuie să te porţi, care sunt limitele, ce se face şi ce nu se face”.

Întrebat cum comentează caracterizarea care i-a fost făcută într-o telegramă WikiLeaks, ministrul a precizat că a văzut scrisă despre el varianta „util în marile dosare internaţionale”, pe care o consideră „corectă, ca şi multe altele din respectiva literatură”.

„Cred că sunt un atlantist convins şi am demonstrat acest lucru în perioada în care eram secretar de stat pentru afaceri globale. Aveam în portofoliu şi chestiuni sensibile legate de Asia şi Orientul Mijlociu, dar şi pe cele legate de unitatea transatlantică”, a spus Baconschi.

Întrebat dacă este posibil să apară telegrame privind promisiuni pe care el le-ar face americanilor, ministrul a spus: „Cred că sunteţi sub influenţa unui caz recent de lobby şi încercaţi să găsiţi şi alte exemple. Dar nu. Ce se reflectă în Wiki despre MAE în general nu numai despre mine exprimă starea aceasta permanentă de dialog profesional politico-diplomatic, nimic mai mult”.