Baronii locali, în telegramele WikiLeaks: Verestoy Attila, frații Micula și Iulian Dascălu

Baronii locali, în telegramele WikiLeaks: Verestoy Attila, frații Micula și Iulian Dascălu

Într-un document al ambasadei SUA la București din 2007, pe lângă o caracterizare a celor 5 oligarhi care au o influență deosebită asupra României, se vorbește și despre baronii locali din România, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

Primul pe lista baronilor locali este Verestoy Attila, văzut ca “principalul susținător financiar al UDMR”.

Telegrama WikiLeaks despre Verestoy Attila: “În 2005, el și ministrul PNL al Sănătății, Eugen Nicolaescu au fost implicați când ministerul român al Sănătății a oferit un contract de servicii spitalicești de 7 milioane de dolari către Hungastro după descalificarea principalului participant la licitație pe baza unui element tehnic. În mai 2007, el a fost implicat într-o posibilă schemă de insider trading dupa ce s-a implicat, pe Bursa Română de Valori, în tranzacții cu acțiuni afectate de o lege în curs de adoptare în Parlament. Averea sa era evaluată la aproximativ 54 de milioane de dolari în 2006.

Alte nume menționate sunt cele ale fraților Viorel și Ioan Micula, văzuți drept “de departe cei mai bogați dintre cei pe care noi îi considerăm baroni locali”.

Telegrama WikiLeaks despre frații Micula: “Deși activi în afacerile media și hoteliere, ei se identifică cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase și care a apelat în trecut la manipulare politică și economică pentru a obține o poziție avantajoasă pe piață. Frații Micula se pare că au legături cu toate partidele mari din Bihor. Averea lor a fost estimată la circa 770 milioane de dolari în 2006.

Ultimul pe lista baronilor locali amintiți în telegrama WikiLeaks la capitolul baroni locali este Iulian Dascălu, “cunoscut ca Regele Mall-urilor”.

Telegrama WikiLeaks despre Iulian Dascălu: “Provenit dintr-o familie săracă, Dascălu a reușit să transforme Iulius Group SRL într-o companie națională care a ridicat o serie de malluri în Moldova și Transilvania. În iulie 2007, nunta lui Dascălu în Italia s-a evidențiat cu o listă de invitați pe care se aflau toate figurile influente din Iași, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu. Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascălu, prevede un complex rezidențial în centrul Iașiului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita lui Dascălu, fără o licitație. Prin companiile sale, Dascălu are de asemenea legături cu justiția, cu SRI-ul și cu Securitatea, foști oficiali de rang înalt din toate acestea lucrând acum ca directori sau având legături cu compania sa. Averea sa este estimată la aproximativ 120 de milioane de dolari.

Tags:
Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică