Băsescu a sărbătorit Unirea Principatelor la Iaşi şi Focşani, printre huiduieli şi fluierături

Foto: Mediafax

Manifestările din Iaşi şi Focşani, dedicate sărbătoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor, l-au pus pe preşedintele Traian Băsescu în situaţii nu tocmai confortabile. În ambele municipii, şeful statului a avut parte de momente tensionate, fiind întâmpinat cu ostilitate de către o parte dintre cei prezenţi la manifestări. În discursurile susţinute, preşedintele nu a răspuns provocărilor, ci s-a limitat la o serie de apeluri la unitate şi responsabilitate, insistând pe ideea necesităţii unor reforme urgente în ţară. În schimb, i-a lăsat pe oficialii locali sau pe miniştri să răspundă atacurilor politice, respectiv să se lupte în reproşuri privind modul de organizare al evenimentelor.

Prima manifestare la care a luat parte Traian Băsescu în ziua Micii Uniri a fost cea organizată la Iaşi. Şeful statului a ajuns în Piaţa Unirii în jurul orei 10:00, iar prezenţa sa a stârnit încă de la început nemulţumirea unora dintre cei aflaţi în mulţime.

Preşedintele a primit onorul Gărzii Militare, în timp ce din mulţimea adunată în Piaţa Unirii se auzeau huiduieli şi fluierături. Unii dintre participanţi au scandat „Hoţii!”, iar rumoarea a continuat şi în timp ce se rostea rugăciunea Tatăl Nostru.

„O manifestare odioasă”

Iritaţi de situaţia creată, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean al municipiului, Constantin Simirad, s-au întrecut pe rând în reproşuri şi apostrofări la adresa celor „veniţi de la Bucureşti ca să strice această sărbătoare”.

Dacă mesajele edilului au fost ceva mai paşnice, acesta implorându-i pe cei prezenţi să lase deoparte „patimile politice şi disputele personale”, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre preşedintele CJ Iaşi.

Mesajul lui Constantin Simirad a fost unul îndreptat cu precădere împotriva primarului Nichita, pe care l-a acuzat de proasta organizare a evenimentului şi căruia i-a reproşat că manifestarea din Iaşi „va rămâne în istorie drept una odioasă”. În plus, Simirad i-a acuzat voalat pe liderii Opoziţiei că i-au adus pe scandalagii cu autobuzele şi că acum vede pe chipurile lor „o satisfacţie de pubertini întârziaţi”.

Reproşuri au venit şi din partea ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Înainte de discursul preşedintelui, acesta a lansat un apel la unitate şi le-a spus celor prezenţi că nu prin manipulare vor reuşi să depăşească criza economică. Baconschi a mai susţinut că românii au datoria, indiferent de opţiunile politice, să le transmită generaţiilor viitoare un stat modern, iar „tensiunile artificiale împinse la extrem pa patima politică, uneori iraţională” nu este benefică.

Discurs printre huiduieli şi fluierături

Preşedintele Traian Băsescu a avut dificultăţi în special la susţinerea discursului prilejuit de această sărbătoare. Încă de la primele cuvinte rostite, şeful statului a fost huiduit şi fluierat de mai mulţi oameni aflaţi în mulţime. Aceştia au scandat şi câteva mesaje precum „Jos Băsescu!”, „Demisia!” sau „Hoţii!”. Preşedintele şi-a continuat, însă, cuvântare şi le-a vorbit celor prezenţi despre unitate, sacrificii şi responsabilitate.

Iată discursul susţinut de Traian Băsescu la Iaşi:

„Cred că o sărbătoare în care trebuie să privim toţi la istorie, trebuie în primul rând respectată şi trebuie să ne fie un pilon în legătură cu care gândim, pentru viitor. Nimeni nu are secretele viitorului, dar, privind în istorie, trebuie să observăm că marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, sunt legate de responsabilitate faţă de momentul pe care înaintaşii noştri l-au valorificat.

Dacă privim la unire, la unirea din 1859, este evident că ea a marcat un moment fundamnetal în istoria noastră, a românilor. Unirea n-ar fi fost valorificată, dacă pe urmă n-ar fi fost războiul de independenţă de la 1877 şi în sfârşit momentul înălţător la 1918, când românii au realizat Marea Unire.

Sigur, Marea Unire nu s-a realizat nici în birouri, nici măcar într-un oraş, Marea Unire s-a realizat cu sacrificiul generaţiei tinere, care a pus viaţa mai presus, care a pus ţara mai presus de viaţă. O generaţie care s-a sacrificat, care a ştiut să fie unită, care a ştiuit să fie puternică şi să realizeze România Mare.

Dacă istoria ne-a hărăzit aceste momente fundamentale sunt episoade, poate la fel de importante pe care nu realizăm că trebuie să le trecem cu bine şi aş spune că ultimii ani reprezintă o perioadă în care toţi ar fi trebuit să înţelegem că modernizarea statului român nu este o himelă, nu este o lozincă, nu este o dorinţă a cuiva, ci o necesitate a românilor, o necesitate a viitorului acestei ţări.

Avem nevoie, şi v-o spun astăzi, la moment de sărbătoare, să avem tăria să continuăm reforma în sănătate, să implementăm reforma în educaţie, să facem reforma justiţiei, să modernizăm agricultura, altfel spus să ne modernizăm ţara şi, odată cu ţara, să ne modernizăm pe noi.

În inima Moldovei, în locul de mare rezonanţă pentru istoria acestui neam, daţi-mi voie dragi români, dragi moldoveni, să vă spun la mulţi ani şi putere să vă faceţi ţara aşa cum o vreţi. La mulţi ani!”

Hora Unirii, în pas grăbit

La finalul discursului, preşedintele Traian Băsescu a mers să depună o coroană de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Huiduielile şi fluierăturile din mulţime au continuat să umbrească momentul planificat din timp.

După depunerea coroanei de flori, preşedintele a fost „prins” în tradiţionala Horă a Unirii. Spre deosebire de alţi ani, şeful statului a dansat pentru scurt timp alături de oamenii din piaţă, după care s-a retras, având în program să ajungă la o altă ceremonie, organizată la Focşani.

Huiduieli şi ovaţii la Focşani

După ceremonia de la Iaşi, Traian Băsescu s-a deplasat la Focşani, pentru a participa la o altă manifestare prilejuită de Ziua Unirii Principatelor. La început, preşedintele a fost întâmpinat din nou cu huiduieli şi fluierături, însă, în timpul discursului, şeful statului s-a putut bucura şi de simpatia publicului.

Traian Băsescu a ajuns în Piaţa Teatrului „Maior Gheorghe Pastia” din Focşani în jurul orei 15:40. În momentul în care a trecut pe lângă cei peste 2.000 de oameni adunaţi acolo, din public s-au putut auzi din nou huiduieli şi fluierături. Acestea au continuat şi în momentul în care preşedintele a primit onorul de la Regimentul de Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul”.

Şeful statului a fost întâmpinat apoi cu pâine şi sare de către oficialităţile locale, iar o femeie îmbrăcată în costum popular i-a pus la gât un fular tricolor. Ajuns pe scena amplasată în piaţă, preşedintele a ascultat mai întâi discursurile oficialilor locali, după care a luat cuvântul. Alături de el pe scenă s-a aflat, printre alţii, şi fostul ministru al Tineretului, Sorina Plăcintă.

„N-am venit pentru fluierături”

Preşedintele a ţinut să specifice încă de la începutul discursului susţinut în Focşani că nu a venit nici pentru voturi, nici pentru aplauze şi „nici pentru fluierături”.

„Trebuie sa vă spun că vin în primul rând din respect pentru istorie, pentru un moment constitutiv al statului român modern şi în acelaşi timp vin să arăt respectul meu şi urmaşilor acelora care au facut Unirea”, a declarat Traian Băsescu, adăugând că „cel mai important lucru este să arătăm respect pentru istoria noastră şi pentru noi” astfel încât să putem pretinde şi altora s-o facă.

Şeful statului a continuat precizând că nu doar istoria este importantă ci şi viitorul ţării, amintind şi numele unor trei mari licee – Kogălniceanu, Unirea, Cuza, pe care le-a numit instituţii destinate viitorului. La fiecare liceu nominalizat, din mulţime s-au putut auzi aplauze şi încurajări.

„Dincolo de patimi, de dorinţe, dincolo chiar de interesul fiecruia dintre noi, esenţa acestei zile este legată nu numai de istorie, ci şi de viitor. Aveţi aici şi probabil e semnificativ faptul că trei mari licee, fie că e vorba de Kogălniceanu, de Unirea, de liceul Cuza, toate reprezintă instituţii destinate viitorului în primul rând. Niciodată un stat, o ţară nu-şi poate prefigura fericit viitorul fără şcoală. De aceea, unul dintre elementele esenţiale ale evoluţiei noastre este legată şi de reforma Educaţiei, una necesară pentru a da tinerilor competenţe. România nu poate să devină puternică şi prosperă fără oameni competenţi”, a spus preşedintele.

„Vă doresc să fiţi o ţară puţin mai modernă”

Traian Băsescu s-a referit apoi la problemele economice ale ţării, precizând că un stat modern înseamnă un stat autosusţinut, pentru că „o ţară nu poate consuma mai mult decât produce”.

„Trebuie să aflăm o dată pentru totodeauna că statul modern inseamnă statul autosusţinut, care îşi creează resurse pentru cetăţenii săi. Acesta este poate una dintre cele mai importante priorităţi ale României”, a spus preşedintele.

Spre finalul discursului, Traian Băsescu a făcut câteva referiri şi la revizuirea Constituţiei, exprimând-uşi speranţa că „România va fi puţin mai modernă”.

„O ţară cu o constituţie neclară, care nu creează instituţii flexibile, e o ţară care nu poate evolua pozitiv, de aceea cred eu ca una din oblgiaţiile esenţiale este să revizium Constituţia. Vă doresc ca la anul să fiţi într-o ţară puţin mai modernă, în care chiar toţi să respectăm ziua fundamentală a devenirii noastre, ziua Unirii. La mulţi ani focşăneni!”, a conchis preşedintele.