Băsescu: Dacă mai aud că dosarele lui Năstase sunt politice, le fac publice

Băsescu: Dacă mai aud că dosarele lui Năstase sunt politice, le fac publice
Foto: presidency.ro

Dosarele liderului PSD, Adrian Năstase, au fost mereu în atenţia jurnaliştilor, şi de fiecare dată, fostul premier a acuzat că documentele sunt fabricate de adversarii săi politici. Ultimele dezvăluiri WikiLeaks, au adus din nou în discuţie aceste dosare. În emisiunea Evenimentul Zilei, a fost difuzată o înregistrare din 2009, a discuţiilor dintre preşedintele Băsescu şi reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul reformei justiţiei. Printre aceştia, şi colegii de partid ai lui Adrian Năstase.

În februarie 2009, Traian Băsescu a enumerat persoanele care au făcut plângeri împotriva lui Adrian Năstase. Şeful statului a anunţat că de fapt, denunţătorii sunt membri PSD, aşa că acuzaţiile conform cărora dosarul lui Năstase ar fi unul politic, nu se justifică.

„V-ati făcut voi de la PSD dosare unii la alţii, şi ţipaţi toată ziua că e vinovat Daniel Morar şi Traian Bălănel. Eu am aici acest dosar. Prima dată când mai aud că dosarele lui Adrian Năstase sunt politice, le fac publice, ca să ne liniştim odată, cu minciuna asta. Nu are sens să mai pedalaţi pe asta, pentru că mă obligaţi să fac publice dosarele. Ca să mă apăr, că m-am săturat de povestea politică”, a spus preşedintele Băsescu.

În replică, Adrian Năstase a spus că Train Băsescu a minţit atunci când a spus că persoanele care au făcut plângeri în dosar, erau membri PSD. Doar una dintre acestea, respectiv Sergiu Sechelariu, ar fi fost membru al partidului, însă până la alegerile locale din 2004.

Fostul prim-ministru a spus că operaţiunea împotriva sa, a început în campania electorală din 2004.

„Mie mi se pare incalificabil ca şeful statului să poată să ameninţe că face publice nişte dosare pe care le avea într-un anumit moment. Utilizarea lui în continuare, ameninţarea că va fi făcut public, reprezintă din punctul meu de vedere o ilegalitate, şi din punct de vedere politic, un atac evident şi o acţiune care are o conotaţie politică”, a spus Adrian Năstase.

În plus, Adrian Năstase spune că dosarul lui a ajuns dintr-o eroare la Palatul Cotroceni, pentru că, consituţional, fiind vorba despre un membru al său, Parlamentul ar fi trebuit să dea avizul pentru începerea urmăririi penale, şi nu şeful statului.

Aceste discuţii au apărut după publicarea informaţiilor WikiLeaks, privind dosarele fostului prim-ministru.

Administraţia prezidenţială a făcut publică din 2009, pentru că Adrian Năstase a declarat că telegrama Statelor Unite şi obţinută de WikiLeaks, arată că dosarele împotriva sa au fost politice.

Băsescu, despre dosarele lui Năstase