Băsescu despre dosarul lui Năstase: Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare, potrivit WikiLeaks

Băsescu despre dosarul lui Năstase:  Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare, potrivit WikiLeaks
Foto: badpolitics.ro

Într-o telegramă a misiunii diplomatice a Statelor Unite în România, din 2009, clasificată Confidenţial, şi intitulată „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România”, îi este atribuită preşedintelui Traian Băsescu o afirmaţie referitoare la dosarul lui Năstase: „Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public- fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oamenii din partidul vostru, nu al meu”, anunţă Hotnews.ro.

„Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat de urgenţă «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni pentru a aproba un plan de acţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adus împreună pe ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisiei juridice Daniel Buda, preşedintele CSM Virgil Andreieş şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu”, se arată în telegramă.

„Ne-am întâlnit separat cu trei participanţi – Buda, Licu şi Macovei – care au fost de acord că întâlnirea convocată de Băsescu a dat un impuls necesar unui plan comun de acţiune pentru a îndeplini condiţiile UE, în ce priveşte reforma justiţiei. Licu a descris şedinţa în mod diplomat ca «relativ sincera»; Macovei a spus că dezbaterea a fost «încinsă», cu o tensiune vizibilă între Băsescu şi Geoană. Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Nastase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu ma faceţi să dau drumul la aceste dosare în public – fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu», se mai arată în respective telegram.

În urma întâlnirii, s-a hotărât aprobarea în procedura de urgenţă a unor noi coduri juridice şi trimiterea dosarului de corupţie al lui Năstase, în instanţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)