Băsescu, despre poziţia României referitor la Libia: Vom acţiona în interiorul NATO

Băsescu, despre poziţia României referitor la Libia: Vom acţiona în interiorul NATO
Foto: presidency.ro

În cadrul Telejurnalului de la ora 20.00 de pe TVR, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre poziţia României cu privire la operaţiunile militare din Libia, spunând că se „va acţiona în interiorul NATO”. Preşedintele a declarat că România nu are de ce să se pronunţe în acest moment în problema Libiei, precizând că ţara noastră respectă Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU privind instituirea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei.

„Problema e că suntem că un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. Am înţeles că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că e solidară şi respectă fără niciun fel de comentariu Rezoluţia 1973 (nr- a Consiliului de Securitate al ONU), care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană înb Libia în vederea protejării civililor. Consider fără nicio reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate„, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că NATO nu a acţionat în spaţiul Libiei şi că acolo acţionează o „coaliţie a bunăvoinţei” având ca lider Franţa.

De asemenea, preşedintele a spus că România a participat la toate procesele de planificare militară în cadrul NATO şi că, atunci când NATO va lua o decizie în cazul Libiei, „România va fi acolo”.

Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce în această fază (…) Imaginaţi-vă un MIG 21 Lancer să ajungă la Aviano”, a precizat preşedintele.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele declara, la finalul Consiliului European consacrat Libiei, că România se opune unei intervenţii militare în această ţară.

„România nu susţine o soluţie militară în Libia” şi s-a pronunţat împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie (n. r opoziţia libiană), a declarat  atunci şeful statului.

Băsescu: România nu intervine în Libia