Comisia Iordache a decis: Președintele nu poate refuza numirile la șefia Curții Supreme / Reacția lui Iohannis

Comisia Iordache a decis: Președintele nu poate refuza numirile la șefia Curții Supreme / Reacția lui Iohannis

Comisia specială care dezbate Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, a votat ca președintele să rămână fără posibilitatea de a refuza propunerile CSM pentru funcțiile de preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Reprezentanții PNL și USR din comisie s-au opus acestui amendament, susținând că încalcă o decizie a Curții Constituționale.

Articolul 53 alin. (2) din Legea 303/2004 prevede în acest moment că „Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.” În urma amendamentului adoptat în comisie, președintele nu mai poate refuza nici motivat, susținătorii modificării invocând depolitizarea mecanismului.

Practic, președintele României va fi obligat să accepte propunerile CSM pentru aceste funcții din conducerea Curții Supreme.

Klaus Iohannis a reacționat deja, susținând că se va implica instituțional.

”Ştiţi, o să fie tot felul de chestiuni votate în tot felul de comisii. Până la urmă, lucrurile trebuie clarificate și lămurite și o să mă implic constituţional, corect în acest parcurs”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe