Crin Antonescu: Draft-ul raportului MCV e extins cu considerații din afara sferei sale de interes

Crin Antonescu: Draft-ul raportului MCV e extins cu considerații din afara sferei sale de interes

Președintele Crin Antonescu a declarat marți, la Radio România Actualități, că raportul MCV are zone foarte clare de jurisdicție, legate de independența justiției, însă în varianta care circulă acum, draft-ul acestui raport, este extrins cu considerații sau chiar măsuri din afara sferei sale de legitimitate și de interes.

Astfel, apar în această versiune referiri la teme care exced nu numai atributiile MCV-ului, dar chiar și atributiile Comisiei Europene, a arătat Crin Antonescu. De exemplu, s-a vorbit despre dreptul autorităților de a acorda grațieri, însă Comisia Europeană nu are dreptul să limiteze exercitarea unor atributii ale instituțiilor din România.

De asmenea, președintele interimar a spus e absurd să zici că guvernul Ponta a obstrucționat justiția sau a încălcat independența ei. „Nu văd de ce România și-ar fi pierdut încrederea pe plan internațional din acest punct de vedere”. Rapiditatea neuzuală a unor măsuri a stârnit, într-adevăr, nedumeriri, dar sunt măsuri perfect constituționale, a explicat acesta.

Președintele Antonescu a afirmat și că România este un membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, și astfel trebuie tratată cu respectul cuvenit.

În legătură cu suspendarea președintelui Băsescu, Crin Antonescu a declarat că era o măsură care trebuia luată urgent.

„Președintele încălcase în repetate rânduri Constituția – asta la nivel formal – iar la nivelul realităților politice, pentru că România intrase într-un blocaj care nu mai putea fi continuat. Și indiferent cât este de complicată această lună, aceste trei săptămâni de referendum, indiferent câtă tensiune se acumulează în jurul unui asemenea eveniment, până la urmă vom avea o limpezire a apelor odată cu rezultatul său, o deblocare într-un sens sau altul a mecanismelor și mașinăriei politice și instituționale,” a declarat acesta.

Președintele interimar are certitudinea că măsurile economice luate marți de guvernul Ponta, cum ar fi plata TVA la încasarea facturii sau scutirea de CAS la angajarea unor anumite categorii de persoane, sunt realiste și pot fi aplicate imediat ce sunt oficializate de delegația FMI.

Despre vizita acestuia din urmă, președintele Antonescu a explicat că amânarea este una firească: „Fondul Monetar Internațional nu poartă astfel de discuții, de negocieri, în toiul unei campanii electorale de orice fel.”

Crin Antonescu, interviu la Radio România Actualități

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21642').select();" id="embed_text_21642" />