Cristian Diaconescu (PMP) comentează ultima provocare a lui Putin, privind Basarabia și Bucovina: Zic să nu ne ducem după fentă

Cristian Diaconescu (PMP) comentează ultima provocare a lui Putin, privind Basarabia și Bucovina: Zic să nu ne ducem după fentă
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe. Foto: Facebook @ Partidul Mișcarea Populară

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe a comentat discursul președintelui Vladimir Putin, cu privire la unitatea rușilor și ucraininilor, în care era precizat și subiectul Basarabiei și Bucovinei, dar și vechea teză potrivit căreia România le-ar fi anexat după Primul Război Mondial.

Fostul ministru de exerne a vobit despre discursul actualului președinte și mai ales despre un posibil impact pe care acesta l-ar putea avea.

În primul rând, pentru că merge și în relațiile internaționale, sfatul meu este să nu ne ducem după fentă. Nu ideea de a avea dubii în legătură cu istoricul Basarabiei și Bucovinei stă la baza unui asemenea demers, ci o linie de mandat.

Toți reprezentanții Federației Ruse de-a lungul anilor au avut acest subiect ca fiind una din temele de pe agendă obligatorii în dialogul bilateral cu România. Chiar după anul 1990, dialogul diplomatic, politic a fost marcat de acest tip de atitudine revendicativă, la modul: România arbitrar a apropriat teritoriile din Bucovina și Basarabia, România a intervenit în ceea ce privește suveranitatea unor state vecine, unirea din 1918 a fost făcută prin astfel de demersuri brutale, profiând de situația de după Primul Război Mondial.

Să știți că aceste elemente doctrinare sunt foarte bine susținute și finanțate prin organizații neguvernamentale, seminare, prezentări în toată Europa Occidentală și în Statele Unite”, a declarat membrul PMP, la Digi24.

Tratatul din 4 iulie 2003 între România și Federația Rusă

Fostul ministru de Externe a ținut să reamintească și de Tratatul din 4 iulie 2003 între România și Federația Rusă, prin care ambele state condamnau Pactul Ribbentrop-Molotov.

Președintele Putin, dacă s-ar fi uitat în alt sertar, găsea Tratatul din 4 iulie 2003 între România și Federația Rusă, un tratat interesant, care ar merita să fie invocat în diverse situații – și nu pentru că l-am negociat eu în acel moment și l-am adus spre semnare -, ci pentru simplul fapt că în acel tratat – surpriză, semnat de domnul Putin! și apostilată anexa de ministrul de externe de la acea dată, Ivanov – apare următoarea afirmație: Ambele părți condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov.

Deci, eu aș întreba acum, sincer: Domnule, când ați fost serioși? Astăzi, când lansați astfel de subiecte pe piață sau atunci când, sub semnătura și ratificarea repetată a Dumei de Stat – pentru că un tratat, ca să devină obligatoriu din punct de vedere politic și juridic, are nevoie de instrumentalizare în Parlament – consacră că Federația Rusă acceptă că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un abuz.  Este un document juridic bilateral”, a mai adăugat Cristian Diaconescu.