Criteriile de integritate, eliminate din noul statut al PDL

Criteriile de integritate, eliminate din noul statut al PDL
Foto: evz.ro

PDL a adoptat, sâmbătă, modificările la Statutul formaţiunii propuse de Colegiul Director, eliminând criteriile de integritate cu şapte abţineri şi trei voturi împotrivă, aparţinând lui Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu. Cei trei sunt cunoscuţi drept grupul reformator din PDL, propunerile lor fiind mai tot timpul greu digerabile pentru „greii” partidului.

Vezi aici declaraţiile lui Cristian Preda şi ale Monicăi Macovei

Două dintre cele şapte abţineri le-au aparţinut lui Valeriu Tabără şi Teodor Paleologu.

Vineri după-amiază, Colegiul Director al PDL a dezbătut introducerea în statutul partidului a unor criterii de integritate pentru membri, precum şi propunerea ca cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general să fie aleşi prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii. 
Potrivit unor surse din PDL, membrii Colegiului Director au decis, vineri seară, respingerea propunerii de modificare a statutului conform căruia membrii PDL trimişi în judecată sunt automat suspendaţi din cadrul partidului.

Unul dintre liderii PDL, Elena Udrea, a declarat că în Colegiul Director s-a decis ca suspendarea unui membru PDL să se poată face indiferent dacă se începe urmărirea penală sau dacă există doar o plângere, în funcţie de gradul în care aceasta afectează imaginea partidului.

La întâlnirea de vineri, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că membrii Colegiului Director au optat pentru actualul statut în privinţa sancţiunilor, în timp ce problema suspendării membrilor trimişi în judecată va fi analizată şi reglemenată printr-un cod etic.

Totodată, membrii Colegiului Director au decis ca derogarea de la criteriul vechimii necesară pentru candidații la funcțiile de conducere să poată fi făcută la cerere. De asemenea, Colegiul Director a hotărât să propună Consiliului Național de Coordonare ca cei patru vice-președinți ai partidului și secretarul general să fie aleși prin vot uninominal.

Printre modificările aduse statutului se numără și aceea că membrii care doresc să promoveze o moțiune pentru obținerea conducerii partidului trebuie să depună proiectul cu cel puțin 30 de zile înainte, față de 40 cum este în prezent, și să obțină semnăturile a 35 de membri care formeză partidul de promovare.

Colegiul Director a propus conducerii democrat-liberale organizarea Convenției Naționale pe data de 14 mai, la Palatul Parlamentului.


Vezi aici ce a declarat Emil Boc la sedinta CNC

Ultima oră
21:42 - Accident în București: Cum au reușit polițiștii să se răstoarne cu mașina, în plină zi (FOTO)
21:34 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
21:13 - Ioana Mihăilă, despre testarea periodică a medicilor nevaccinați din fonduri proprii: “Semnalele pe care le-am primit sunt bune”/ “Aproximativ 58% din personalul sanitar este vaccinat”
20:55 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță creșterea plăților pentru medicii de familie care vaccinează la domiciliu
20:35 - O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
20:33 - Ioana Mihăilă, despre posibile restricții pentru nevaccinați: „Nu e vorba doar despre accesul în mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale, în weekend”
20:15 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dezvăluie cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „87% din noile cazuri şi 91% din decesele din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate”
19:55 - OMS recomandă guvernelor din Europa creșterea numărului de teste gratuite anti-COVID-19, pe fondul evoluției variantei Delta
19:38 - CNCAV: Peste 16.500 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore
19:17 - Eduard Novak, primul ministru care va participa la Olimpiadă, în calitate de sportiv. Când se vor desfășura Jocurile Paralimpice