Guvernul Orban își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legislației privind transportul intrajudețean, a cărei formă actuală a creat multe probleme în sistem, a afirmat, miercuri seară, în direct pe B1 TV, premierul Ludovic Orban.
„Pentru că aici sunt mai multe elemente. Ordonanța 51 teoretic a fost dată ca să fie pusă în practică o reglementare europeană, iar acea reglementare europeană care a fost folosită ca pretext pentru adoptare, de fapt, a fost deturnată și încălcată chiar. Serviciul de transport în interiorul județelor a fost transformat din serviciul public de transport, în serviciu comercial. Înseamnă că, practic, în momentul în care este serviciu comercial, toate călătoriile care sunt efectuate de orice categorie de cetățean se plătesc cu bilet sau poate cu abonament.
În schimb, în cadrul serviciului public, se subvenționează biletele într-o anumită pondere, în funcție de cum se hotărăște, pentru elevi, pentru pensionari, pentru persoanele cu dizabilități, categoriile vulnerabile, iar ele se decontează din resurse publice. Practic, astăzi sunt copii care nu se mai duc la școală, pentru că nu sunt luați dacă nu plătesc. Sunt unii care nu își permit să plătească contravaloarea unei călătorii dus-întors timp de 20 de zile cât trebuie să se ducă la școală, motiv pentru care nu se mai duc la școală”, a declarat Ludovic Orban, în emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire.
Mai mult decât atât, spune premierul, în urma Ordonanței 51, licitațiile pentru traseele de transport fuseseră amânate până în anul 2023.
Guvernul Orban, care va ajunge vineri la a treia ședință din această săptămână, și-a angajat răspunderea pentru trei acte normative. Pe lângă cel privind transportul public, un altul este reprezentat de legea plafoanelor și strategia fiscal-bugetară, iar celălalt de prorograrea termenului de intrare în vigoare pentru trei articole din Legea Justiției: pensionarea anticipată a magistraților, mărirea vechimii necesare pentru intrarea în magistratură de la 2, la 4 ani, respectiv mărirea numărului de judecători din complete de la 2, la 3.