Departamentul de Stat al SUA: Abuzuri în închisorile din România şi în 2010

Departamentul de Stat al SUA: Abuzuri în închisorile din România şi în 2010
Foto: agenda.ro

Deţinuţii din penitenciarele româneşti au suferit abuzuri din partea gardienilor dar şi din partea altor deţinuţi şi în 2010, specifică un raport oficial al Departamentului de Stat american despre drepturile omului. Raportul citează ca surse media şi ONG-urile, relatează Mediafax.

Experţii americani care au întocmit documentul subliniază că realităţile dure din închisorile româneşti nu reflectă standardele internaţionale.

„Cu toate că, potrivit cifrelor oficiale, în penitenciarele din România supra-aglomerarea nu a reprezentat o problemă serioasă, există închisori în care standardul de patru metri pătraţi de fiecare deţinut, impus de Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei, nu a fost respectat”, menţioneză documentul.

Într-o notă pozitivă documentul menţioneză că, pe parcursul anului 2010, condiţiile au fost îmbunătăţite în unele închisori.

„Media şi ONG-urile au raportat că abuzul deţinuţilor, atât din partea angajaţilor închisorilor cât şi din partea colegilor de detenţie, a continuat să fie o problemă, iar autorităţile din penitenciare au încercat să ascundă astfel de incidente”,precizează raportul, conform Mediafax.

Unul dintre cazurile amintite de raport este al deţinutului Constantin Sandu, decedat la penitenciarul din Galaţi în 4 iunie după ce a fost legat de gardieni.

Raportul a fost dat publicitaţii vineri seară, la Washington, şi a continua o serie de rapoarte a Departamentului de Stat despre România.

Vezi aici ce se menţioneză despre România în raportul despre sistemul judiciar.