Deputatul PNL Cristian Băcanu propune acordarea de zile libere pentru românii care votează: „Problema absenteismului la urne apare la fiecare rundă de alegeri”

Deputatul PNL Cristian Băcanu propune acordarea de zile libere pentru românii care votează: Problema absenteismului la urne apare la fiecare rundă de alegeri
Cristian Băcanu. Sursa foto: Facebook

Deputatul PNL Cristian Băcanu propune acordarea de zile libere pentru românii care votează. Parlamentarul precizează că în acet mod propune să lupte împotriva absenteismului românilor de la urne:

“Problema absenteismului la urne apare la fiecare rundă de alegeri. Discuții la tv, politicieni, jurnaliști și analiști revoltați  că românii nu merg la vot și că rezultatul votului ne afectează pentru următorii 4 ani. Alegerile prezidențiale sunt singurele care suscită mai mult atenția cetățenilor, dar cele pentru Parlamentul European, Parlamentul României și chiar alegerile locale nu reușesc să mobilizeze suficienți români în ziua votului. Din păcate, interesul este din ce în ce mai redus. De exemplu, la alegerile parlamentare din 2020, prezența la vot a fost de 32%, în timp ce la cele din 2016, aceasta a fost de 39%.

Prin urmare, pentru a veni cu o soluție concretă la această situație, am decis să depun o inițiativă legislativă prin care cei care votează să primească o zi liberă pentru fiecare zi în care s-a exercitat dreptul de vot. Trebuie să luăm măsuri pentru stimularea prezenței la vot și acum este momentul să facem acest lucru, având în vedere că legislația electorală nu poate fi schimbată mai devreme de un an înainte de alegeri.

Sper că toate partidele vor susține inițiativa legislativă, nu doar PNL, având în vedere că o prezență mai mare la vot aduce și un plus de reprezentativitate. Și până la urmă, ce politician nu și-ar dori mai multe voturi? Ce politician fuge de voturi?”, a precizat Cristian Băcanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe