Senatoarea pro-rusă Diana Șoșoacă (ex-AUR) a avut un discurs extremist, antidemocratic în parohia ortodoxă română “Învierea Domnului si Sf. Apostol Andrei” din Viena, Austria. La final, a fost aplaudată de public.
După ce a ajuns să-i amenințe cu moartea pe colegii ei parlamentari, chiar de la tribuna Senatului, Diana Șoșoacă a susținut acum că „sunt oameni care nu simt decât ură … nu cred că sunt ființe umane … am ajuns să nu mai cred că ei sunt oameni”
Șoșoacă a mai spus că „mi-e scârbă de politică”, deși și ea face politică și chiar conduce un partid.
„Vor fi oameni care probabil vor trebui să și moară pentru ca poporul acesta să se unească”, a mai afirmat Diana Șoșoacă, citată de G4Media.
Potrivit defapt.ro, în timp ce-și susținea discursul, un bărbat din biserică i-a spus: „Oamenii fără copii sunt foarte răi, sadici, criminali! Sunt plătiți de interesele americane”.
Potrivit unor surse, Diana Șoșoacă și George Simion, liderul AUR, s-ar fi întâlnit în secret în Viena ca sa negocieze o eventuală alianță politică pentru alegerile de anul viitor. Simion a declarat, pentru Realitatea Plus, că nu poate confirma, dar nici infirma zvonurile. În schimb, Șoșoacă a negat categoric informațiile.
Urmare a acestei situații generate de Diana Șoșoacă, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului a transmis, marți, un mesaj preoților, aducându-le aminte că sunt obligați să fie neutri din punct de vedere politic și că nu au voie să folosească bisericile în scop politic.
„Având în vedere că în anul 2024 vor avea loc în România alegeri locale, legislative şi prezidențiale, vă aducem în atenţie hotărârea Sf. Sinod din 22 iulie 2020, bazată pe alte hotărâri similare precedente, din anii 1996, 2000, 2004 şi 2016, prin care se stipulează, între altele, următoarele:
1. Preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea politică în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
2. Clericilor şi monahilor le este interzis să facă politică partinică, dar şi să participe la campanii electorale în calitate de susţinători.
3. Sfântul Sinod nu permite folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor şi însemnelor bisericești.
4. Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susţinerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toţi cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării şi promovarea valorilor creştine în societate.
Urmare acestor poziții ale Bisericii noastre, vă punem în atenţie faptul de a vă manifesta conform celor statornicite de Sfântul Sinod, de a nu face declaraţii politice, mai ales în cadrul sfintelor slujbe, precum şi de a nu permite reprezentanţilor nici unui partid politic să folosească locaşurile de cult unde slujiți drept tribună politică. Când vi se vor adresa astfel de solicitări, le veţi refuza cuviincios, amintind poziţia BOR, respectiv deciziile Sf. Sinod care prevăd neutralitatea politică”, le-a transmis Mitropolitul Serafim preoților.