Dosar de Politician: Cum a ajuns Raed Arafat stăpân peste întreg sistemul de urgență (VIDEO)

Dosar de Politician: Cum a ajuns Raed Arafat stăpân peste întreg sistemul de urgență (VIDEO)

Silviu Mănăstire a vorbit miercuri la ”Dosar de politician” despre ascensiune secretarului de stat Raed Arafat.

Ani de zile, cu ajutorul mass-media, Raed Arafat și-a creat imaginea specialistului în situații de urgență, însă, realitatea arată că, atunci când dezastrele s-au produs în afara șoselelor, unde ambulanțele SMURD pot ajunge, sistemul creat de Arafat dă greș. Accidentul de la Sutighiol, accidentul din Munții Apuseni, planorul căzut și descoperit după luni de zile, tragedia de la Colectiv, sunt tot atâtea eșecuri pentru Raed Arafat.

Raed Arafat controlează fundația SMURD, unde primește sponsorizări uriașe, iar în paralel prietenul său cel mai bun, afaceristul Dan Gorgan, câștigă bani de la instituțiile din subordinea lui Arafat. Toate entitățiile din sistemul de urgență, reunite acum sub pixul lui Arafat, adică ambulanța de stat, pompierii, unitățiile de primire urgență, spitalele de urgență, cumpără ambulanțe și consumabile de la firma lui Gorgan. Prietenul lui Arafat a încasat zeci și zeci de milioane de euro în ultimii 15 ani.

Povestea lui Raed Arafat demonstrează că acesta și-a început cariera cu bune intenții vădite, însă undeva pe drum, palestinianul Raed Arafat, care și-a dorit și putere și influență politică și bani, și-a pierdut busola.

Numele lui Raed Arafat apare prima dată la Targu Mures, unde, între anii 1994-1995, locuitorii orașului din Ardeal urmăreau cu sufletul la gură cum ambulanțele roșii inscripționate SMUCR foloseau din belșug girofarele. Ambulanțele purtau însemnele SMUCR pentru că prima fundație înființată în anul 1991 de Raed Arafat se numea Societatea Română de Medicină de Urgență și Catastrofă. Arafat era angajat al spitalului județean Mureș. În mod natural, între asociația lui Arafat și spitalul județean s-a semnat un protocol prin care asociația aducea pacienți la spital care reclamau urgențe. Inventiv și descurcăreț, medicul Arafat a reușit să obțină sponsorizări câteva ambulanțe vechi, pe programul american USAID-US Emabassy, adică din partea ambasadei americane.

Prima persoana care i-a marcat cariera a fost o anume Miriam Gettinger de la USAID, o activistă americană care a facut lobby pentru asociația tânărului palestinian. Sistemul lui de urgență de la Mureș funcționa astfel: Arafat și-a luat un număr de telefon preferențial, și-a făcut reclamă în oraș și a început să preia pacienți pe ambulanțele sale. Pacienții erau duși la spitalul județean Mureș, unde, pentru fiecare om adus, asociația primea o sumă de bani. Decontarea de atunci se făcea pe baza CNP-ului de pacient, serie și număr de buletin. Practic, Raed Arafat și-a fîcut un sistem privat de ambulanță, asta pentru că se afla în concurență cu ambulanțele statului ce aparțineau de spitalul din Mureș.

Norocul lui Arafat era că ambulanțele primite de la americani erau mult mai frumoase și mai moderne decât cele comuniste. Arafat a înțeles atunci potențialul de business, românii erau atrași de tot ce era nou și din străinatate. Toți locuitorii din Mureș voiau să ajungă, dacă aveau necazuri, în frumoasele ambulanțe americane ale lui Arafat. Ambulanțele mergeau în mod obligatoriu cu girofarul aprins, ceea ce s-a dovedit o tehnică de marketing extrem de bună. În câțiva ani, Raed Arafat a devenit o vedetă locală la Targu Mureș, iar spitalul județean îi plătea bani frumoși.

Norocul îi surade lui Arafat, odată cu numirea unui anume Haidu Gabor din Mureș în funcția de Ministru al Sănătății din partea UDMR, în timpul guvernării Convenției Democrate, între anii 1998-2000. Haidu Gabor, de profesie avocat, îl ia cu el la București pe Raed Arafat, tocmai pentru a pune pe picioare sistemul de ambulanțe și urgențe. Experiența îl recomandă, iar Raed Arafat are ocazia să facă primele achiziții de ambulanțe noi, cu bani publici. În aceeași perioadă, prietenul lui Arafat, afaceristul Dan Gorgan, înființa la Cluj compania DELTAMED.
Ghinionul lui Arafat se numește Florin Călinescu, care l-a avut invitat în emisiunea Chestiunea Zilei de pe Pro TV, imediat după venirea la putere a guvernului Năstase. Raed Arafat a fost făcut de rușine în emisiune pentru că a dovedit că nu știa elemente de bază ale sistemului de urgență, și-a dat demisia și s-a întors la Mureș să-li patroneze asociașia SMURC.

Tot atunci, l-a atras în fundație pe medicul belgian pasionat de religie, pe nume Robert Askenasi. Sediul fundației lui Arafat se afla, în mod ciudat, la unitatea de primire a urgențelor din spitalul județean Mureș.

Totul părea pierdut pentru Arafat până în anul 2005, când destinul îi intinde încă odata mâna. La Ministerul Sănătății ajunge șef liberalul Eugen Nicolaescu, deputat PNL de Mureș, iar Arafat este adus din nou la București pentru a gestiona sistemul de ambulanțe. De data asta, Raed Arafat se va dovedi extrem de eficient și, încet-încet, va deveni stăpânul absolut al sistemului de urgență.

Dosar de Politician: Cum a ajuns Raed Arafat stăpân peste întreg sistemul de urgență

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:32 - Care sunt cele mai dorite cadouri de angajați de sărbători și ce au în plan să le ofere companiile
13:29 - Un robot „s-ar fi sinucis” la locul de muncă. În curând oamenii se vor certa și din cauza posibilelor sentimente AI
13:23 - Adriana Stoicescu: Horațiu Potra nu deține autorizație pentru niciun fel de armă. Poliția a refuzat să îi dea, considerându-l foarte periculos / Se vede cât de importantă ar fi existența unei legi a răspunderii magistraților (VIDEO)
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)