Emil Boc: Munca la negru va fi pedepsită cu închisoarea

Emil Boc: Munca la negru va fi pedepsită cu închisoarea
Foto: evz.ro

Premierul Emil Boc a anunţat, duminică, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că noul Cod al Muncii va propune înăsprirea sancţiunilor pentru munca la negru, acestea mergând până la pedeapsa cu închisoarea.

Prim-ministrul a declarat că legislaţia muncii trebuie schimbată pentru a face faţă nevoilor din prezent. În acest sens, noul Cod al Muncii îşi propune să-i pedepsească dur pe cei care nu respectă legea.

Boc susţine că modificările pregătite la Codul Muncii vor flexibiliza piaţa muncii din România, inclusiv prin extinderea perioadei de încheiere pentru contractele de muncă cu durata determinată. Acesta susţine că angajatorii au reţineri în a încheia contracte de muncă pe durată determinată în condiţiile în care activitatea pe baza unui program european poate dura şi 3-4 ani. Premierul a notat că extinderea duratei maxime, de la 24 de luni, la 36 de luni, va aduce efecte benefice pentru piaţa muncii.

„În Codul Muncii se propune extinderea contractului pe perioadă determinată, de la 24 la 36 de luni. Dar dacă şi în aceste condiţii angajatorul continuă să încurajeze munca la negru, sancţiunea va fi închisoarea, nu doar amenda, ca până acum. Închisoarea este o măsură extrem de dură pentru cei care vor continua să practice munca la negru ca angajator. Flexibilizăm , dar sancţionăm dur pe aceia care o vor încalca”, a declarat premierul, duminică.

Şeful Executivului a anunţat totodată creşterea sporului de noapte de la 15% la 25%. Noul Cod al Muncii va pune accent pe calitate şi performanţa, a adăugat Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe Codul Muncii în forma sa actuală, decizia finală urmând a fi luată după discuţiile din cadrul Coaliţiei si Senatului.

Sancţiuni mai dure pentru munca la negru