Emil Boc, reales preşedinte al PDL din primul tur: Renunţă la postul de premier?

Emil Boc, reales preşedinte al PDL din primul tur: Renunţă la postul de premier?
Foto: gov.ro

Emil Boc a fost reales în funcția de președinte al PDL din primul tur al alegerilor interne, în cadrul Convenției Naționale desfășurate sâmbătă la Palatul Parlamentului.

Emil Boc a fost ales cu 855 voturi (61%), Vasile Blaga a obținut 498 (37%), în timp ce Theodor Paleologu a fost votat de 55 de delegați (2%).

Numărul delegaţilor PDL convocaţi la Convenţia Naţională a fost de 1409, Emil Boc câştigând un nou mandat de preşedinte cu 855 de voturi, din primul tur.

Emil Boc şi Vasile Blaga sunt aşteptaţi sâmbătă seară de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre viitorul PDL şi despre cel al Guvernului.

Vezi AICI cele mai importante momente de la Convenţia Naţională a PDL

În discursul susţinut după anunţarea rezultatelor, Emil Boc a declarat că în conducerea PDL este nevoie de Vasile Blaga şi de Theodor Paleologu.

„Avem nevoie în conducerea PDL de Vasile Blaga! Avem nevoie în conducerea PDL de Theodor Paleologu”, a spus Emil Boc.

El a mai precizat că din acest moment nu mai reprezintă nicio moţiune, ci reprezintă PDL şi pe fiecare dintre membrii săi.

„Mulţumesc domnului Vasile Blaga pentru eleganţa competiţiei. (…) Îi mulţumesc lui Theodor Paleologu pentru că a făcut posibilă o competiţie democratică”, a mai spus Boc.

Discursul lui Emil Boc după alegerea în funcţie

La rândul său, Vasile Blaga a rostit o alocuţiunea după afişarea rezultatelor, anunţând că nici el şi nici cei care l-au susţinut pentru conducerea partidului nu vor pleca din PDL.

„Azi i-am încredinţat lui Emil Boc conducerea PDL şi nu-l invidiez. Va fi o perioadă extrem de dificilă, în care toată această frumoasă echipă va trebui să depună eforturile necesare pentru a câştiga alegerile din 2012. Nu va fi uşor. Îi garantez lui Emil că nu vom pleca din partid. În acelaşi timp, îl rog pe Emil să se gândească bine, pentru că noi azi, aici, am spus multe adevăruri. Mâine trebuie să-i dăm, noi toţi, o echipă puternică, unită, să-şi poată îndeplini obiectivele. Aveţi grijă ce veţi face şi mâine, pentru că are nevoie de o echipă puternică, unită, pentru binele acestui partid”, a spus Blaga.

Întrebat de jurnalişti dacă este dezamagit de rezultatele votului, Vasile Blaga a declarat: „Nu, din contră. Sunt mândru de programul care l-am depus pentru partid împreună cu celegii mei”.

Declaraţia lui Vasile Blaga după afişarea rezultatelor

Ca răspuns la declaraţia lui Vasile Blaga, Theodor Paleologu a glumit spunând că nici delegaţii care i-au acordat lui voturile nu vor părăsi partidul.

“Nici cei care nu m-au votat pe mine nu vor pleca din PDL, şi cu atât mai puţin cei care ma aplaudă.” Acesta a precizat că ştie că mulţi dintre delegaţi au vrut să îi acorde votul însă a trebuit să “voteze util”, acesta îndemnându-i să “îşi ia revanşa” duminică.

Luaţi-vă revanşa mâine”, a spus Paleologu la finalul alocuţiunii.

Theodor Paleologu s-a înscris în cursa pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, în cadrul alegerilor de duminică.

Declarația lui Theodor Paleologu după votare

Emil Boc și-a susținut, sâmbătă, moțiunea „România dreaptă, România puternică” la Convenţia Naţională a PDL, precizându-și obiectivele pentru preşedinţia partidului, și anume continuarea procesului de modernizare a ţării, continuarea guvernării şi reformarea în continuare a formaţiunii democrat-liberale.

Premierul a declarat că nu candidează împotriva nimănui, ci ca victoriile de până acum să fie posibile şi în continuare.

Vezi AICI declaraţiile susţinute de Emil Boc la Convenţia Naţională a PDL

Pierde şefia Guvernului?

În urma rezultatului de sâmbătă, premierul Emil Boc ar putea fi nevoit să renunţe la şefia Guvernului. În luna februarie a acestui an s-a discutat intens pe marginea separării funcţiilor de premier şi şef de partid. Mai mulţi lideri ai PDL au susţinut că Emil Boc nu ar trebui să mai rămână în fruntea Guvernului dacă obţine un nou mandat la conducerea PDL.

Într-o serie de întâlniri succesive între şeful statului şi liderii PDL de la centru şi din teritoriu s-ar fi făcut atunci o analiză cost-beneficiu pe ambele scenarii, luându-se în calcul chiar şi retragerea lui Emil Boc de la Palatul Victoria.

Despre înlocuitorul lui Boc s-a spus că ar urma să fie un independent. Printre numele vehiculate în luna februarie s-au numărat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă, sau Mihai Tănăsescu, director executiv ajdunct la Banca Mondială.

Rămâne de văzut, aşadar, în ce măsură se vor concretiza discuţiile pe marginea acestui subiect. Mai exact, dacă Emil Boc îşi va anunţa demisia din postul de premier sau dacă va fi schimbat de către preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu, prezent la Congresul PDL

Şeful statului a fost prezent, sâmbătă, la Convenţia Naţională a PDL. Într-un discrus susţinut în deschiderea evenimentului, acesta le-a transmis democrat-liberalilor mai multe mesaje de încurajare.

Vezi AICI discursul susţinut de Traian Băsescu la Convenţia Naţională a PDL

Duminică, democrat-liberalii se reunesc din nou la ora 10.00 pentru a-și alege noii prim-vicepreședinți, secretari generali, secretari generali pe regiuni, vicepreședinți și secretari executivi.