Eugen Tomac: Declarația finală a Summitului NATO de la Bruxelles subliniază că Alianța va răspunde unui potențial război hibrid împotriva unui stat aliat la fel ca în cazul unui atac armat

Eugen Tomac: Declarația finală a Summitului NATO de la Bruxelles subliniază că Alianța va răspunde unui potențial război hibrid împotriva unui stat aliat la fel ca în cazul unui atac armat
foto: Facebook @ Eugen Tomac

Prin Declarația finală a Summitului NATO de la Bruxelles, liderii celor 30 de state aliate transmit un mesaj ferm că puteri revizioniste nu își pot găsi locul într-un sistem internațional ce respectă normele de drept internațional, drepturile fundamentale, democrația și statul de drept, a explicat eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

Eugen Tomac, despre NATO și declarația finală a Summitului de la Bruxelles

„Dezinformarea și propaganda, amenințări nonmilitare la care NATO va răspunde. Amenințările hibride, inclusiv dezinformarea, sunt un fenomen cu multiple fețe, aflat în continuă evoluție. Declarația finală a Summitului NATO de la Bruxelles subliniază că Alianța va răspunde unui potențial război hibrid împotriva unui stat aliat la fel ca în cazul unui atac armat. Articolul 5, care reprezintă fundamentul apărării colective în cadrul Alianței va putea fi, deci, invocat”, a scris Eugen Tomac, miercuri, pe Facebook.

Eurodeputatul PMP a punctat că „preocuparea față de dimensiunea informațională a amenințărilor hibride este cu atât mai serioasă cu cât la începutul pandemiei însăși NATO și statele aliate s-au confruntat cu acțiuni de dezinformare”.

„Totodată, nu doar statele membre se confruntă cu astfel de provocări, ci și partenerii Alianței, ale căror vulnerabilități pot fi exploatate de către guverne ostile. Prin Declarația finală, liderii celor 30 de state aliate transmit un mesaj ferm că puteri revizioniste nu își pot găsi locul într-un sistem internațional ce respectă normele de drept internațional, drepturile fundamentale, democrația și statul de drept”, a adăugat Eugen Tomac.

Ultima oră
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”