Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, a explicat rezultatele sondajului pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Mircea Geoană, conform rezultatelor, este favoritul în sondaje, ocupă locul I în preferințe, pe când Nicolae Ciucă, președintele PNL, se află printre ultimii de pe listă, fiind întrecut de Diana Șoșoacă, de la S.O.S.
“Ceea ce constatăm este, într-adevăr, faptul că un candidat independent se plasează în continuare, am măsurat și în septembrie, și acum, aceleași nume. Se păstrează în continuare în fruntea acestui pluton, deci ar ieși pe locul întâi înaintea politicienilor activi în viața politică națională.
Pe de altă parte, dacă ne uităm la celălalt scenariu, constatăm un bazin în creștere al votanților, care rezonează la mesaje radicale, ultraradicale, o creștere, într-adevăr, a Dianei Șoșoacă. Pe măsură ce crește Diana Șoșoacă, scade domnul Simion, pentru că ambii aleargă, cumva, pe același culoar. Deci e o competiție și o concurență aici destul de acerbă.
Votul în creștere pe această zonă, din punctul nostru de vedere, reflectă o stare de nemulțumire profundă în societate, o frustrare mai ales a categoriilor cele mai afectate de inflație, de criză economică, de lipsa de perspectivă și care determină acest tip de populație să rezoneze, din păcate, la mesaje populiste ultraradicale, care nu oferă neapărat soluții, dar în lipsa unor alternative, din păcate, o parte importantă a populației, a electoratului, își îndreaptă atenția înspre aceste formule politice.
Nu am văzut niciun partid să anunțe că îl susține pe domnul Mircea Geoană. Domnul Mircea Geoană, cumva, nici nu a negat, nici nu a confirmat, dar e clar că el își dorește o asemenea candidatură și da, l-am măsurat în calitate de independent”.
Directul INSCOP a fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă Mircea Geoană ar fi susținut de un partid precum PNL.
“Ceea ce am constatat noi, și, sigur, nu știm acest scenariu cu exactitate, dar putem să anticipăm măcar parțial, este că Mircea Geoană, în acest moment, adună voturi din mai multe zone. Cam 30 % din electoratul PSD ar fi înclinat să voteze cu Mircea Geoană, vreo 20 % din electoratul PNL, vreo 20 % din electoratul USR și, de asemenea, vreo 40 % din electoratul nehotărât, care votează mai degrabă la prezidențiale și nu votează la parlamentare.
Având acest profil de candidat care adună din toate părțile, un profil al lui Mircea Geoană, încă legat de electoratul de stânga, totuși, a luat aproape 50 % din voturi în turul 2, în urmă cu foarte mulți ani, fost președinte al Partidului Social Democrat și care ar capta, să spunem, voturi ale Dreptei, sigur că poate fi doar e o speculație, dar poate fi o formulă, repet, mai degrabă integratoare, adică o combinație stânga-dreapta care să maximizeze posibil șansele de a atrage electoratul.
Poate însemna o șansă, dar e bine să fim corecți în analiză până la capăt. Este posibil ca o asemenea formulă să și confuzeze electoratul. Deci cumva trebuie explicat și electoratului liberal, chiar dacă Mircea Geoană are o imagine destul de frecventabilă pentru un electorat de dreapta, mai ales și din postura poziției internaționale pe care o deține în acest moment, dar trebuie explicat electoratului de dreapta de ce PNL, de exemplu, îl susține pe Mircea Geoană”.
Remus Ştefureac a fost întrebat cum de a ajuns Nicolae Ciucă pe ultimele locuri.
“Aici trebuie ținut cont și de scorul politic, voturile pentru partide. În acest moment, PSD e undeva în banda 28-30, PNL e undeva 18-20, deci și în bazinele celor 2 partide, în intenția de vot pentru parlamentare, există această diferență”.
Directorul INSCOP a spus și cum de Diana Șoșoacă a ajuns pe podium în sondajele pentru alegerile prezidențiale, se află în primele 3 locuri, cu 19,1 %.
“Depinde la ce scenariu ne uităm, dacă avem un scenariu fără candidat independent este 14 %, dacă ne uităm la acest scenariu, da.
Și pe noi ne-a surprins, am și remarcat acest lucru în comentariile pe care le-am făcut. Este un scor foarte mare, doamna Șoșoacă a crescut în ultimele 3 luni foarte mult. Putem să dăm niște explicații, nu pot să fiu sigur că sunt toate explicațiile corecte, dar cel puțin în ultimele 3 luni doamna Șoșoacă a fost extrem de vizibilă, a capitalizat, de exemplu, un subiect care a trecut așa, poate neobservat, dar subiectul banilor lichizi versus bani pe card, limitele acelea, care au provocat extrem de multă emoție în societate, capitalizată de doamna Șoșoacă la acel moment, și i-a asigurat o anumită creștere. E vizibilă tot timpul, nu doar în media tradiționale, ci și în social media.
George Simion are aceeași partitură, dar există o diferență de nuanță. Doamna Șoșoacă, cumva, a capturat zona ultraradicală, mult mai virală, domnul Simion este în continuare, sigur, purtător de mesaj radical, dar doamna Șoșoacă e ceva mai agresivă în comportament.
Aleargă pe același culoar, ce pierde unul, câștigă celălalt și invers”.