George Simion se opune legii offshore: „Nu trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte” / „Nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră”

George Simion se opune legii offshore: „Nu trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte” / „Nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră”
George Simion se opune legii offshore. Foto: Facebook @ George Simion

George Simion se opune în continuare Legii Offshore. Acesta și-a motivat poziția spunând că actul normativ nu trebuie să fie adoptat „pe repede înainte”, fără a exista un consens politic şi fără „un minim” de transparenţă.

Mai mult decât atât, acesta a subliniat faptul că nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră și că AUR a depus un amendament pentru adăugarea de sancţiuni cu până la 30% din cifra de afaceri pentru cei care nu respectă legea.

„Nu înseamnă că trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte”

George Simion a susținut că deputații AUR vor vota împotriva împotriva Legii Offshore, dacă nu vor reuși să treacă în plen amendamentele respinse în Comisiile de buget şi industrie.

„Suntem total de acord că exploatarea gazelor trebuia începută de ieri, dacă era posibil. Îl tragem la răspundere pe Virgil Popescu pentru că nu a demarat procedurile mai devreme, dar asta nu înseamnă că trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte, fără a exista un consens politic şi fără un minim de transparenţă. Asta acuzăm şi, de aceea, dacă nu reuşim să trecem din amendamentele respinse în Comisiile de buget şi industrie, AUR va vota împotrivă”, a precizat Simion, la Palatul Parlamentului, potrivit ziare.com.

„Nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră. Dacă exploata Romgazul şi doar Romgazul nu aveam nimic împotrivă, fiind o companie a statului român. Au fost scoase sancţiunile pe traseul legislativ la Senat şi ni s-a spus că pot fi sancţionaţi pe altă lege. Nu considerăm normal ca în actuala lege să existe doar drepturi pentru cei care exploatează zăcămintele şi nu şi obligaţii şi nu şi modalităţi de penalizare. În acest sens, am depus un amendament pentru adăugarea de sancţiuni cu până la 30% din cifra de afaceri. Cred că, dacă era doar Romgazul, nu aveam nicio problemă, dar, conform unui acord privind zăcămintele din Marea Neagră, cel care administrează zăcămintele şi ia deciziile este compania austriacă OMV Petrom. Asta nu e prevăzut în lege, dar acordul există. Din păcate, nu este public”, a susţinut deputatul AUR.

Simion a amintit de „privatizările păguboase” făcute în România

George Simion a amintit de „privatizările păguboase” pentru contribuabilul român, pentru statul român, susținând că aceeași situație se aplică și în cazul gazelor din Marea Neagră.

„La fel cum avem dosarele marilor privatizări, privatizări în mare parte păguboase pentru contribuabilul român, pentru statul român, credem că avem şi cazul gazelor din Marea Neagră. Aş compara magnitudinea acestei legi ca şi Legea Petrom. Nici acum nu cunoaştem toate detaliile din contractul de vânzare a Petrom, e vorba de miliarde de euro şi o exploatare care se întinde pe 20, 30 de ani.

Nivelul redevenţei, conform actualei legi, se fixează la redevenţa de pe 1 ianuarie 2023. Nu ştie nimeni ce se va întâmpla pe viitor şi reclamăm acest articol din lege şi vom încerca să-l schimbăm în plenul Camerei Deputaţilor”, a susţinut el.

Urmăriți B1TV.ro și pe