Guvernul Ponta scoate România din Europa. Comisarul UE pe justiție: Criza internă poate afecta integrarea deplină în UE

Guvernul Ponta scoate România din Europa. Comisarul UE pe justiție: Criza internă poate afecta integrarea deplină în UE

Criza politică din România reprezintă „un mare pericol” şi ar putea afecta progresele acestei ţări spre o „integrare deplină” în Uniunea Europeană, avertizează Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, potrivit Mediafax, care citează AFP. „Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani„, a mai precizat Reding.

Ea declarase anterior că actuala criză internă poate afecta integrarea României în Schengen. „România riscă să rămână în afara spaţiului Schengen dacă măsurile implementate de premier nu sunt anulate”, a spus Viviane Reding.

Această declarație survine după ce tot mai mulți oficiali europeni critică noul regim de la București. Astfel, chiar miercuri, preşedintele socialist al Parlamentului European, Martin Schulz, practic coleg cu Victor Ponta, a declarat într-un interviu pentru Le Monde că „înlocuirile rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii din România sunt cel puţin stupefiante”.

„Un prim-ministru care are o largă majoritate poate schimba Constituţia ţării sale, dar nu poate lua măsuri care să intre în contradicţie cu regulile şi valorile noastre”, a spus Schulz. El a mai declarat că Uniunea Europeană e „prea tăcută” privind situația din România, spunând că va discuta această chestiune și cu președintele francez, François Hollande.

Tot o poziție dură la adresa României a avut și cancelarul german, Angela Merkel, care a calificat drept „inacceptabilă situația de la București.

De asemenea, Uniunea Europeană a anunțat că ia în considerare să separe monitorizarea sistemelor judiciare și de afaceri interne ale României și Bulgariei. Motivul îl reprezintă încercarea puterii din România de a îl demite pe Traian Băsescu, de a restrânge atribuțiile Curții Constituționale și de schimba Legea referendumului

În tot acest timp, premierul Victor Ponta se află într-o vizită la Bruxelles unde încearcă să explice Europei recentele încălcări ale legii comise de Guvernul USL, culminând cu nerespectarea deciziei Curții Constituționale privind referendumul. Deja unii lideri europeni au anunțat că refuză să-l primească pe premierul Ponta, România riscând sancțiuni dure în urma deciziilor cuplului Ponta-Antonescu. Mai mult, în timp ce premierul pleca spre Bruxelles, în țară au apărut înregistrări între acesta și un procuror anchetat de DNA pentru trafic de influență.