ÎCCJ dezbate cererea ANI de judecare mai devreme a dosarului privind incompatibilitatea lui Iohannis

ÎCCJ dezbate cererea ANI de judecare mai devreme a dosarului privind incompatibilitatea lui Iohannis

Înalta Curte de Casație și Justiție dezbate luni cererea Agenției Naționale de Integritate de judecare mai devreme a dosarului privind incompatibilitatea președintelui PNL, Klaus Iohannis.

Instanța a stabilit inițial judecarea dosarului pentru 18 noiembrie, însă ANI a solicitat preschimbarea termenului, pe motiv că acesta a fost fixat după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Procesul lui Iohannis a ajuns la instanța supremă după ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI a făcut recurs, însă dosarul a întârziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe președintele Agenției, Horia Georgescu, să trimită recent conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție o cerere prin care solicita acestei instanțe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitățile de tip „RAJA”, printre care și cel al lui Iohannis.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deține simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA.