”Iohannis are dreptate!” Băsescu, întrebat dacă PSD poate schimba legea în favoarea sa: Cine l-a pus să nu o schimbe până acum? Știți cum e aia cu ”e mare și prost”? Asta e viața! (VIDEO)

”Iohannis are dreptate!” Băsescu, întrebat dacă PSD poate schimba legea în favoarea sa: Cine l-a pus să nu o schimbe până acum? Știți cum e aia cu ”e mare și prost”? Asta e viața! (VIDEO)

Președintele PMP, Traian Băsescu, a explicat pentru B1 TV de ce Liviu Dragnea nu are cum să devină prim-ministrul României și de ce legea care interzice politicienilor condamnați să devină premieri este constituțională, contrarcelor spuse de liderul PSD.

Băsescu a susținut pentru B1 TV că, așa cum este firesc dat fiind actualul context, Iohannis vrea să organizeze o rundă de preconsultări. Referitor la decizia PSD și ALDE de a nu se prezenta miercuri la Cotroceni, Băsescu a spus că nu este politicos să refuzi invitația președintelui, mai ales că acesta are 6 milioane de voturi în spate.

”O să fiu foarte sincer: dacă aș fi președinte și aș avea un asemenea rezultat al alegerilor, m-ar durea capul! Îl doare și pe Iohannis și cred că în mod legitim vrea să facă o tură de preconsultări. E o chestiune de decență dacă răspunziinvitației președintelui sau nu. Te poți agăța de scame constituționale, să spui ”după ce Parlamentul va fi valiat…”. Faptul că președintele încearcă o preconsultare pentru a lua pulsul partidelor e un lucru care îl ajută să-și determine o poziție viitoare, după ce partidele parlamentare vor fi valitate de BEC.

Eu o să merg pentru că, așa cum am considerat și când eram președinte, consider și acum nepoliticos ca o invitație a președintelui să fie neonorată. Până la urmă, e omul care are 6 milioane de voturi în spate. Niciun politician nu are nici măcar 10% din cifra asta în Parlament. Măcar pentru legitimitatea pe care o are trebuie respectată o invitație a președintelui”, a declarat Băsescu, pentru B1 TV.

Acesta a explicat și de ce Klaus Iohannis are dreptate când susține că legea nu îi permite să-l desemneze pe Liviu Dragnea premier: ”Eu vă spun cinstit: președintele are obligația de a respecta legea și legea spune că dacă ai o condamnare nu poți fi membru în Guvern, iar premierul este șeful Guvernului. Deci președintele nu poate să încalce legea și, constituțional, Constituția, prin art. 105, alin. 2, dă dreptul Parlamentului să legifereze în acest domeniu, iar Parlamentul a legiferat prin legea 90/2001, care la art. 2 stabilește printre incompatibilități condamnarea penală. Președintele are dreptate! Peședintele nu poate trece peste legea 90/2001!”

Băsescu, întrebat dacă PSD poate schimba legea în favoarea sa: Cine l-a pus să nu o schimbe până acum? Știți cum e aia cu ”e mare și prost”? Asta e viața!

#DIRECT_ONE_jkszrl#

Băsescu a insistat că Iohannis are arme în această bătălie și dacă Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, va contesta la CCR legea invocată de președinte:

”Domnul Ciorbea e o mazetă, un om care are credite mari și slavă Domnului că i-a dat USL-ul o funcție să-și plătească creditele. Vai mama lui! Ăsta nu e un om liber… Eu vă spun ce spune Constituția, care trimite către Parlament să stabilească și alte incompatibilită și legea 90/2001 stabilește această incompatibilitate: dacă ai fost condamnat indifierent pentru ce, că ai trecut pe roșu sau ai furat la referendum sau ai omorât cu mașina, dacă ești condamnat penal, nu poți fi membru al Guvernului! La CCR, dacă atacă o eventuală respingere a lui Dragnea, nu au cum să câștige, pentru că CCR va lua art. 105, alin. 2, care dă sarcină Legislativului, adică Parlamentului, să stabilească și alte incompatibilități și a stabilit”.

Liderul PMP a mai spus că Iohannis poate analiza o altă propunere a PSD, dar nu propunerea în persoana lui Liviu Dragnea, pentru că ar încălca legea.

Întrebat dacă PSD poate schimba legea în favoarea sa, Băsescu a răspuns: ”Cine l-a pus să nu o schimbe până acum? Știți cum e aia cu ”e mare și prost”? Asta e viața!”.

Acesta a mai spus că nu intenționează să atragă în PMP parlamentari de la PNL: ”credeți că eu mai am nevoei de rebuturile din PNL? Eu vreau să construiesc un partid. Ce să fac cu cei care au lins, s-au predat la PNL? Azi dacă erau singuri, singuri aveau 20%, PNL avea 15% și aveau în total 35%. Altfel arăta dreapta! Niște neisprăviți au distrus dreapta! Asta e realitatea…”.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE