ISW: Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală

ISW: Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală
Foto: Hepta - Sputnik / RIA Novosti

Contraofensiva ucraineană continuă în estul țării, în contextul în care autoritățile ruse întâmpină tot mai multe probleme logistice. Rusia pare să aibă tot mai puține resurse de trimis pe front după ce a amânat mobilizarea generală, spre nemulțumirea naționaliștilor și a liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Rusia continuă contraofensiva

Rusia recurge la dublarea criptomobilizării economiei rusești în vederea pregătirii unui război prelungit în Ucraina mai degrabă decât prin stabilirea condițiilor pentru o mobilizare generală.

Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în estul Ucrainei, exercitând o presiune din ce în ce mai mare asupra pozițiilor rusești și a liniilor logistice din estul Harkovului, nordul Luhanskului și estul regiunii Donețk, susține ISW.

Rușii ar fi obligați să se retragă din estul Ucrainei după ce trupele ucrainene continua contraofensiva la sud-vest de orașul Izium, în apropiere de Liman și pe malul estic al râului Oskil, potrivit unor surse rusești.

Pe de altă parte experții avertizează că avansul prea departe spre est al armatei ucrainene ar putea să o pună în dificultate în a-și menține liniile defensive, consideră think tank-ul american.

Rusia își retrage trupele din Asia

ISW remarca retragerile din statele din Asia Centrală în contextul confruntărilor de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, unde gărzile de frontieră din au fost implicate într-un schimb de focuri în trei incidente separate joi, în care două persoane și-au pierdut viața.

Escaladarea violențelor în Tadjikistan și Kârgâzstan, ambele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, controlată de Rusia, vine în paralel cu o nouă agresiune a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, stat membru al OTSC.

De altfel, ISW a anunțat anterior că Rusia a retras, de asemenea, 800 de oameni din Armenia la începutul războiului pentru a reface pierderile din Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe