Klaus Iohannis: Anul 2020 a stat sub semnul pandemiei. Revenirea la normalitate depinde de noi toți (VIDEO)

Klaus Iohannis: Anul 2020 a stat sub semnul pandemiei. Revenirea la normalitate depinde de noi toți (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a declarat, joi seară, la Recepţia de Anul Nou 2021 a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, că anul 2020 a stat sub semnul pandemiei, iar revenirea la normalitate depinde de noi toți.

Klaus Iohannis: Anul 2020 a stat sub semnul pandemiei, al crizei sanitare și economice, precum și al stării de urgență în majoritatea țărilor europene

Președintele României a afirmat că anul anterior a stat sub semnul pandemiei de coronavirus, al crizei sanitare și economice, precum și al stării de urgență în majoritatea țărilor europene, însă anul 2021 a debutat cu semne bune pentru România și pentru comunitatea de afaceri.

„Anul 2020 a stat sub semnul pandemiei de COVID-19, al crizei sanitare și economice, precum și al stării de urgență în majoritatea țărilor europene. 2021 a debutat însă cu semne bune pentru România și pentru comunitatea de afaceri, cu semnale încurajatoare de revenire a creșterii economice. Prognozele indică faptul că România va beneficia de o creștere cu 4,3% în acest an, un procent destul de bun, dat fiind contextul în care ne aflăm”, a spus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Acesta a adăugat că „de noi toți depinde revenirea la normalitate, în condiții de siguranță sanitară”.

„Țara noastră se confruntă însă, în continuare, cu spectrul dezechilibrelor economice, față de care trebuie găsite soluții sustenabile. În acest sens, sunt esențiale consolidarea situației finanțelor publice, precum și aplicarea de politici de susținere a creșterii competitivității, cu accent special pe creșterea exporturilor și atragerea de investiții pe termen lung. Trebuie să fim conștienți că evoluțiile economice din perioada următoare vor fi direct influențate de ritmul și succesul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, atât la nivel european, cât și național. De noi toți depinde revenirea la normalitate, în condiții de siguranță sanitară”, a menționat el.

Pe de altă parte, șeful statului consideră că România se află la începutul unui drum al reformelor importante în marile sisteme publice, al investițiilor și al accesării fondurilor europene.

„Preocupările actuale ale Guvernului și ale Parlamentului pentru reforme și investiții trebuie transpuse cât mai curând în propuneri concrete, care să vizeze reformarea unor sectoare cheie, în domenii precum sănătatea, educația, transporturile, dar și în planul interacțiunii dintre stat și cetățean. Prea mult timp în ultimele trei decenii s-a bătut pasul pe loc, prea multe oportunități au fost ratate, lucruri care au încetinit sau chiar compromis iremediabil marile proiecte de dezvoltare ale României. Actuala clasă politică are deopotrivă șansa și responsabilitatea de a accelera reformele esențiale în beneficiul tuturor românilor”, a menționat Iohannis.

El a adăugat că „mediul de afaceri este și trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român, partener care poate contribui în mod cert la accelerarea reformelor și a proiectelor de investiții”.

„Companiile din România trebuie să devină mai competitive pe plan regional, să îndrăznească să dezvolte proiecte de investiții pe termen lung și să investească în produse inovatoare, utilizând cele mai noi și mai performante tehnologii. Cu toții ne dorim un mediu de afaceri partener, alături de care să putem conferi economiei viziune şi stabilitate. Acest obiectiv, vital în noul context economic și geopolitic, poate fi realizat inclusiv prin îmbunătățirea imaginii României, atât în interiorul, cât mai ales în exteriorul țării”, a mai declarat Klaus Iohannis.