Le Figaro: „A avut loc o lovitură de stat împotriva preşedintelui român”

Le Figaro: „A avut loc o lovitură de stat împotriva preşedintelui român”
Foto: lefigaro.fr

Cotidianul francez Le Figaro a oferit comentarii ample despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ediţia online a publicaţiei franceze a notat, cu câteva ore înaintea pronunţării deciziei în plenul celor două camere reunite ale Parlamentului României, că preşedintele nu şi-a spus ultimul cuvânt şi a comentat reacţiile opiniei publice româneşti şi străine la disputele politice dintre USL şi preşedintele Traian Băsescu. Totodată, ziarul francez a admis faptul că în România avem de-a face cu o lovitură de stat.

Jurnalistul francez Alexandre Levy a găsit o comparaţie interesantă între USL şi partidul condus de fostul dictator Nicolae Ceauşescu.

Traian Băsescu, preşedintele de centru-dreapta, îşi vede izolarea tot mai mare în faţa ofensivei instituţionale a Uniunii social liberale, moştenitoare a Partidului comunist român„, a comentat jurnalistul francez.

Le Figaro s-a referit şi la comentariile făcute de presa din România. Jurnalele de ştiri au comparat evenimentele de acum cu acţiuile lui Hitler şi epurările staliniste cât şi cu cazul mai recent al persecutării dizidenţilor de către regimul lui Alexandr Lukaşenko în Belarus.

Francezii au amendat atitudinea USL care a continuat ofensiva împotriva lui Traian Băsescu, chiar şi după ce premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat  de revista Nature a tezei sale de doctorat. În tot acest timp, USL a schimbat preşedinţii celor două camere ale parlamentului precum şi alte persoane în posturi importante. 

Francezii ştiu şi de când au început problemele între Traian Băsescu şi USL. Totul s-a întâmplat în luna mai, atunci când fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost schimbat, iar preşedintele statului nu a avut altă variantă decât să-i ofere postul lui Victor Ponta, principalul său adversar politic.

În încheierea articolui, Le Figaro notează că preşedintele traian Băsescu are şanse de a-şi păstra fotoliul de la Cotroceni.

„Rămâne să măsurăm capacitatea de ripostă a lui Traian Băsescu. Aflat la preşedinţie din 2004, acest veteran al politicii nu şi-a spus cu siguranţă ultimul cuvânt” a notat cotidianul francez, care a amintit astfel de situaţia similară creată acum 5 ani, atunci când Băsescu a fost preferat de 75 la sută dintre români ca preşedinte al României”, se arată în articolul jurnaliștilor francezi.

Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)