Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare, adoptată de Camera Deputaților chiar în ultima zi a legislaturii

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare, adoptată de Camera Deputaților chiar în ultima zi a legislaturii
Foto: Inquam Photos / George Călin

În ultima zi a acestei legislaturi, Camera Deputaților a făcut un cadou evazioniștilor: a adoptat un proiect de lege care prevede că inculpații pentru evaziune fiscală scapă de închisoare și primesc doar amendă dacă prejudiul constatat este de până în 100.000 de euro și dacă îl achită integral. Mai mult, dacă evazioniștii achită încă 20% în plus, ei scapă de orice pedeapsă, indiferent de cuantumul prejudiciului.

Proiectul de lege a fost inițiat de către deputatul Cătălin ”Mitralieră” Rădulescu, exclus acum câteva luni din PSD. Au votat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Aleșii UDMR s-au abținut. Camera Deputaților este for decizional.

Lege în favoarea evazioniștilor, adoptată de Camera Deputaților

Proiectul de lege adoptat, marți, de Camera Deputaților prevede la art. 10, alin 1 că:

În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Legea care-i salvează pe evazioniști de pușcărie a fost declarată neconstituțională

Actul normativ a fost inițiat de deputatul Cătălin Rădulescu, până de curând membru PSD.

„Câștigă statul român că de data asta vor recupera toți banii pentru că nimeni nu vrea să intre în pușcărie, pe de altă parte câștigă omul de afaceri care înțelege că statul i-a întins o mână, își păstrează afacerea, oamenii nu mai rămân șomeri și iată că toată lumea e mulțumită”, a argumentat el.

Proiectul de lege a fost depus în 2017 pe vremea când fostul lider PSD Liviu Dragnea era șeful Camerei Deputaților și a fost declarat neconstituțional de judecătorii Curții Constituționale. Acum doi ani, acesta a trecut de Parlament cu voturile PSD, ALDE și UDMR, dar a fost atacat la CCR de PNL, USR și PMP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră