Lucian Bode: 76.000 de polițiști primesc din ianuarie un nou spor. Sindicatele ar trebui să comunice acest lucru

Lucian Bode: 76.000 de polițiști primesc din ianuarie un nou spor. Sindicatele ar trebui să comunice acest lucru
Foto: Guvernul României / Facebook

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat, luni, că aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc, începând de luna aceasta, un spor de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%. Impact bugetar e de 119 milioane de lei anual. Bode a mai spus că sindicatele care au organizat proteste față de înghețarea salariilor ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

„Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a declarat Lucian Bode, pentru G4Media.

În ultimele două săptămâni, mai multe sindicate din Poliție au organizat proteste, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului trecut. Asta în contextul în care, din cauza pandemiei de coronavirus, mii de angajați din sectorul privat și-au pierdut locurile de muncă ori s-au ales cu salariile diminuate.

Sindicaliștii din Poliție au ieșit în stradă. Ce solicită

Polițiștii membri ai sindicatului Europol au anunțat că nu vor mai aplica amenzi, ci doar avertismente. Ca o măsură în plus, ei nu vor mai efectua ore suplimentare. Ei au mai transmis că de luni, 25 ianuarie, nu vor mai răspunde decât la urgențele semnalate la 112.

„De zece ani suntem purtați cu zăhărelul când vine vorba de o salarizare echitabilă! Sondajul în rândul polițiștilor demonstrează că nu mai suntem dispuși să acceptăm să fim sacrificații de serviciu! PS: Din 11 ianuarie începem cu prima formă de protest. Fără bani din amenzi la bugetele locale, doar AVERTISMENTE! Din 18 ianuarie, refuzăm orele suplimentare, permanența iar activitățile specifice pandemiei, pe care nu le avem ca atribuții în fișa postului nu le mai îndeplinim. Din 25 ianuarie, intervenim doar la 112”, au anunțat sindicaliștii Europol, pe Facebook, pe 8 ianuarie.

În stradă au protestat membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC): „Acţiunile noastre sindicale, coroborate cu cele al CNS Cartel Alfa, vor dura până la finalul lunii februarie, cu respectarea legislaţiei specifice stării de alertă. În funcţie de evoluţia situaţiei medico-sanitare, de legislaţia incidentă şi de modul de soluţionare a revendicărilor, din luna martie protestele ar putea fi îngheţate sau ar putea fi extinse la dimensiuni de amploare, după caz”.

Sindicațiștii de la SNPPC solicită, printre altele, majorarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, creșterea cu 25% a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică și acordarea unui supliment salarial pentru risc medical.

„SNPPC este pregătit de pentru introducerea de acțiuni in instanță, care vor fi pe 2 paliere – o acțiune pentru drepturi salariale – pentru cei în activitate, polițisti și personal contractual, o altă acțiune în instanță pentru pensionari vizând indexarea cu rata inflației. Vom introduce 40.000 acțiuni în toate instanțele din țară”, au anunțat ei luni într-un comunicat.