Carmen Dan, precizări despre absența sa din Parlament: „Nu mi-am dorit această situație! Mama mea este în spital, deloc într-o stare bună”

Carmen Dan, precizări despre absența sa din Parlament: „Nu mi-am dorit această situație! Mama mea este în spital, deloc într-o stare bună”

UPDATE, 31 august, ora 16.39: Senatoarea PSD Carmen Dan a făcut o serie de precizări „pentru a clarifica situația absenței” sale de la ședința în care plenul reunit al Parlamentului trebuia să dezbată și să votezemoțiunea de cenzură. Ea a vorbit despre starea „precară” de sănătate a mamei sale, care a fost confirmată cu COVID-19 și este „hipertensivă, insulinodependentă, supraponderală”.

„Nu mi-am dorit această situație! Mama mea este în spital, deloc într-o stare bună, motiv pentru care nu-mi arde de postări în care să justific ce fac sau ce nu fac. Cine mă bănuiește de înțelegeri oculte tocmai pe mine cu vreun adversar politic înseamnă că nu mă cunoaște. Iar pentru cei care nu mă cunosc nu am nicio obligație să mă justific”, a scris Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.

Știrea inițială:PSD a mai pierdut un vot înainte de moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Senatorul Carmen Dan a anunțat, într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, că nu va participa la vot, aflându-se în izolare după ce mama sa a fost confirmată cu noul coronavirus.

„După o săptămână extrem de agitată, cu griji și gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele, care în cursul săptămânii trecute a fost testată și ulterior confirmată cu virusul SARS-COV-2, astăzi se conturează a fi o zi de tristă amintire, atât din punct de vedere personal, cât, mai ales, politic.

Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban. În oricare alte condiții, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aș fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puțin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament.

Altfel spus, în aceeași zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar că legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!”, a scris Carmen Dan, pe Facebook.

Moţiunea de cenzură, votată luni

În moțiunea de cenzură, intitulată ”GuvernulPNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clienteleiPNL, sărăcie în buzunarele românilor”, social-democraţii acuză GuvernulPNLcă a pierdut controlul în gestionarea răspunsului la epidemia de coronavirus, dar și că a golit bugetul folosind ca pretext criza sanitară.

Pentru a trece moțiunea și a pica Guvernul Orban e nevoie de un minim de 233 de voturi, însă PSD are probleme în asigurarea cvorumului necesar pentru ședință.

PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor participa la ședință. Și unii social-democrați absentează, în ciuda avertismentului formulat de Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD: „Cine nu se prezintă mâine sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD”.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern de luni, că membrii Executivului vor fi prezenți în Parlament, dar nu și parlamentarii PNL:

„Astăzi ne prezentăm la moțiunea de cenzură. Chiar dacă e o procedură neconstituțională, ea se derulează și va trebui să fim prezenți la Parlament ca Guvern. Sigur că poziția politică e foarte clară: nu participăm la această poțiune de cianură care e în afara Constituției ca parlamentari, dar ca Guvern va trebui să fim prezenți. La ora 14.00 va trebui să fim prezenția la moțiune”, a declarat Ludovic Orban