Marcel Ciolacu: Toată lumea este îngrijorată de începerea școlii. Nu poți să deschizi școlile și să nu testezi niciun cadru didactic. Este nepermis

Marcel Ciolacu: Toată lumea este îngrijorată de începerea școlii. Nu poți să deschizi școlile și să nu testezi niciun cadru didactic. Este nepermis
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că România nu este pregătită pentru redeschiderea școlilor în contextul evoluției epidemiei de coronavirus din țara noastră și acuză Guvernul că nu a luat toate măsurile necesare pentru revenirea elevilor și studenților la cursuri. Liderul social-democrat spune că ministrul Educației, Monica Anisiei, și ministrul afacerilor Interne, Marcel Vela, ar fi trebuit să se prezinte în Parlament și să explice în ce condiții se va desfăura noul an școlar și cum vor fi organizate alegerile locale.

Marcel Ciolacu: Toată lumea este îngrijorată de începerea școlii

”Am fost în teritoriu. Toată lumea este îngrijorată de începerea școlii, atât românii, cât și primarii, indiferent de culoarea politică. Primarii și-au făcut datoria, avem școlile pregătite pentru deschidere, dar nici până acum nu se știe cum se vor desfășura (cursurile –n.r.). A venit și această idee de a deschide online școlile, care este o minciună pentru că peste 5.000 de localități nu au acces la internet. Văzând că nu sunt pregătiți, au venit cu ideea de a amâna deschiderea școlilor. Nu e nicio problemă din punctul nostru de vedere, decât că copiii trebuie să meargă la școală.

Normalitate ar fi fost ca ministrul de Interne să vină în Parlament să explice cum se vor desfășura alegerile, iar ministra Învățământului să vină, la fel, în fața Parlamentului, să explice cum se va desfășura deschiderea școlilor”, a declarat Marcel Ciolacu, marți seară, la România TV.

Ciolacu: Nu poți să deschizi școlile și să nu testezi niciun cadru didactic, este nepermis

În același timp, președintele PSD susține că pentru deschiderea școlilor în condiții de siguranță ar fi trebuit testate cadrele didactice.

”Nu sunt pregătiți pentru deschiderea școlilor, acest lucru trebuia pregătit din vară, nici studenții nu știu când încep. Amână tot felul de decizii, singura lor grijă sunt alegerile locale și ne aflăm în fața acestui dezastru. Vom vedea după data de 14 septembrie cum va arăta România. Nu poți să deschizi școlile și să nu testezi niciun cadru didactic, este nepermis. Oamenii nu au curaj, este unul dintre momentele în care oamenii trebuie să aibă curaj ca să-și trimită copiii la școală. (…) Este o lipsă de pregătire, nu s-au cumpărat măști, depozitele de la Unifarm sunt pline de măști, dar acolo sunt anchete, nu sunt toate manualele, nu s-au cumpărat tablete”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Cele trei scenarii anunțate de autorități pentru redeschiderea școlilor

Ministerul Sănătății a publicat, luni, ratele de incidență privind cazurile de infectare cucoronavirusla nivelul fiecărei localități din țară. Astfel, în acest moment, 43 de localități din România se încadrează înscenariul roșu, în care toți elevii vor face cursuri online, 410 în cel galben, care presupune atât prezența fizică la cursuri, cât și învățământul online, prin rotație, și 2.728 în cel verde, cu toți elevii reveniți în bănci.

Grupul de Comunicare Strategicăa anunțatmarți, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 1.136 de noi cazuri deCOVID-19, dintr-un total de 20.552 de teste care au fost prelucrate în același interval. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 618 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Totodată, autoritățile transmit că 41 de pacienți cuCOVID-19au decedat de luni până marți, ora 13.00. În acest moment, la ATI sunt internate 460 de persoane testate pozitiv cu noulcoronavirus. De la începutul epidemie și până în prezent, în România, au fost înregistrate 97.033 de cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus, iar bilanțul deceselor în rândul pacienților infectați cu noulcoronavirusa ajuns la 3.967.