Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri

Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
Foto: Facebook @ Nelu Tătaru

Fostul ministru Nelu Tătaru, actual consilier onorific al premierului, a declarat luni seară că se așteaptă la generalizarea certificatului digital COVID-19, astfel încât să nu mai fie închise diverse activități economice, și s-a arătat de părere că sectoarele cu contact direct și repetat cu cetățenii trebuie să fie sigure fie prin vaccinare, fie prin testare.

Nelu Tătaru: Mulți concetățeni aleg să se imunizeze prin boală, cea mai riscantă cale pe care o putem alege

Deputatul PNL a explicat la Digi 24 că boala nu va fi sub control – cât să devină sezonieră și să aibă manifestări mai puțin agresive – până când nu va fi imunizată cel puțin 70% din populație, transmite G4Media.ro.

„Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Mulți concetățeni aleg boala. E cea mai riscantă cale pe care o putem alege”, a declarat Nelu Tătaru, care a sugerat că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că pandemia ar putea fi întreținută de români și bulgari.

El consideră că se va putea reveni la normalitate abia atunci când virusul va avea o transmitere sporadică: „Anul 2023 poate fi revenirea la normalitate”.

„Avem o frustrare justificată a celor care au fost corecți. Anul trecut întrebam când va apărea vaccinul și număram lunile. În ianuarie era «nu treceți în față», «să respectăm rândul». (…) Paturile din spital noi putem să le facem pentru cei care sunt non-covid, depinde doar de noi. (…) Acum avem vaccinarea. Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii. Haideți să le facem sigure: facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri. Trebuie să ne asumăm niște decizii”, a adăugat Nelu Tătaru.

Potrivit oficialului, „valul 4 e valul nevaccinaților”, cu peste 98% dintre decese înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate. Nelu Tătaru a vorbit și despre numărul de copii internați cu COVID-19, despre care spune că este mai mare decât în alte valuri ale pandemiei.

„N-am avut în valul 1 sau 2 atât de mulți copii infectați. Înseamnă că regulile nu sunt la fel de respectate și că interacționează cu oameni nevaccinați. Haideți să avem grijă de copii. (…) Școala depinde de condiții igienice și de persoane care sunt sau nu infectate. (…) Trebuie să facem să nu ajungem la 6 la mie ca să închidem școlile. Ține doar de noi”, a mai afirmat fostul ministru.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare