Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia

Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătății este de părere că românii încă nu realizează că au la dispoziție vaccinul și aleg „să joace” după regulile de anul trecut. Nelu Tătaru este de părere că statele membre vor impune curând restricții românilor, având în vedere rata mică de vaccinare din țara noastră și rata mare de vaccinare din țări precum Danemarca.

Mai mult decât atât, fostul ministru este de părere că Danemarca se teme ca românii și bulgarii să nu mențină pandemia acolo, având în vedere că ei au o rată de vaccinare de 75%.

Țările cu rata mare de vaccinare ar putea impune restricții cetățenilor ce vin din țări cu o rată mică

State europene, prin introducerea unor restricții, au ajuns la rate de imunizare de 60, 70, chiar 80%. Noi în acestem momente mergem pe aceleași discuții antivaccinare, bagatelizăm tot ce înseamnă pandemie, dar în același timp nu luăm în calcul că avem un corp medical care este în această situație de doi ani de zile. Spuneam că în 2022 va fi un an de ieșire din pandemie, ca abia în 2023 să trăim normal”, a precizat fostul ministru, la Digi 24.

Totdată, Nelu Tătaru a fost întrebat și dacă ar exista riscul ca pandemia să nu se încheie în România, din pricina campaniei de vaccinare, în timp ce alte state europene să fi încheiat deja cu COVID-19, având în vedere numărul de persoane vaccinate.

Vedeam un studiu din Danemarca, țară care ajunsese la 72% rată de vaccinare, și își făceau griji de ceilalți comunitari, românii și bulgarii, care ar putea să întrețină această pandemie. Sunt discuții și sunt studii pe care fiecare stat și le face, dar restricțiile nu vor întârzia să apară”, a mai adăugat fostu ministrul Nelu Tătaru.

Aproximativ 12.000 de persoane, vaccinate în intervalul 19 septembrie – 20 septembrie

În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 12.026 de persoane, conform datelor publicate luni seară de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. De la debutul campaniei, în țara noastră au fost vaccinate cu schemă completă peste 5,26 milioane de persoane.

În total, din 27 decembrie și până în prezent, la nivel național au fost utilizate 9.995.326 de doze, după cum urmează: 7.674.004 de la Pfizer; 737.145 de la Moderna; 850.210 de la AstraZeneca, 693.967 de la Johnson & Johnson.

Per total au fost vaccinate cu prima doză 5.384.683 de persoane, iar 5.264.610 dintre acestea au primit schema completă.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare