Nouă persoane au murit după ce au consumat același fel de mâncare. Nu există antidot pentru asta

Nouă persoane au murit după ce au consumat același fel de mâncare. Nu există antidot pentru asta
Foto: Pixabay.com

Tragedie fără margini într-o familie. Nouă persoane au murit, după ce au mâncat același fel de mâncare. Singurii care au scăpat au fost cei trei copii, care doar au gustat și nu au mai mâncat pentru că nu le-a plăcut gustul. Asta avea să fie salvarea lor, fără să bănuiască.

Incidentul s-a întâmplat în orașul Jixi din China, unde cei nouă adulți au consumat supa Suantangzi, un preparat tradițional, considerat o adevărată delicatesă. Potrivit Daily Star, tăițeii fuseseră congelați timp de un an, și au fost consumați pe 5 octombrie. Șapte dintre adulți au murit pe 10 octombrie, în timp ce al optulea deces a fost confirmat două zile mai târziu.

Ultimul membru al familiei care mâncase supa, o femeie, a murit luni. De vină pentru tragedie ar fi acidul bongkrek. Potrivit medicilor, rata de deces a pacienților intoxicați este între 40 și 100%.

„Simptomele otrăvirii cu bongkrek încep de obicei în câteva ore de la consumul de alimente contaminate și includ dureri de stomac, transpirație, slăbiciune generală până la comă. Decesul poate surveni în decurs de 24 de ore. Poate afecta grav organe precum ficatul, rinichii, inima și creierul. În prezent, nu există un antidot specific”, a declarat Gao Fei, directorul pentru siguranța alimentelor la Centrul de control și prevenire a bolilor din Heilongjiang.

Toxina care aduce moartea

Acidul bongkrek este o toxină mortală produsă în nuca de cocos fermentată. Mâncarea tradițională indoneziană tempe bongkrèk a fost interzisă, din cauza numeroaselor decese. Anual, între 1951 și 1975, în Indonezia, au fost raportate în medie, 288 otrăviri și 34 de decese.

Supa de tăieței, alimentul care rămâne nedigerat

Pe de altă parte, supa de tăieței este un fel de mâncare pe care specialiștii nu-l recomandă. Este considerată „moartea la pungă” și asta pentru că alimentul rămâne ore întregi nedigerat în stomac.Potrivit oamenilor de știință, tăiețeii contribuie la apariția unor modificări metabolice legate de afecțiuni cardiovasculare, diabet și accident vascular cerebral.